Ķīnas autonomajā Siņdzjanas-Uiguru reģionā svētdien izcēlās nekārtības, kurās gājuši bojā jau 140, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā 800 cilvēki, pirmdien vēsta aģentūra "Siņhua".

Nekārtības izcēlušās reģiona galvaspilsētā Urumči. Pēc aculiecinieku teiktā, ielās notika sadursmes un laupīšanas, tika aizdedzināti veikali un automašīnas.

Par bojāgājušo tautību informācijas nav. Pagaidām zināms, ka 60 cilvēki dzīvības zaudēja ielās, pārējie no gūtajiem ievainojumiem miruši slimnīcā.

Iepriekš Pekinas oficiālie mediji ziņoja, ka nemieros gājuši bojā trīs cilvēki - etniskie ķīnieši, kuriem uzbruka uiguru demonstranti, nogalināts arī viens policists.

Pēc policijas datiem, pašlaik aizturēti vairāki simti nekārtību dalībnieki, tai skaitā vairāk nekā desmit cilvēki, kurus uzskata par nekārtību organizētājiem.

Pirmdien kārtība pilsētā galvenokārt atjaunota, taču daudzi veikali ir slēgti, bet ielās patrulē policijas vienības.

Tiek ziņots, ka protestētāji Urumči pilsētā pauda neapmierinātību par divu uiguru bojāeju, kuri nogalināti ķīniešu un uiguru strādnieku sadursmēs rotaļlietu rūpnīcā Guandunas provincē.

Siņdzjanas reģiona Ķīnas rietumos ir 20 miljoni iedzīvotāju, un gandrīz 50% no tiem ir uiguri, tomēr reģionā ar katru gadu paliek arvien vairāk hana ķīniešu. Daudzi uiguri Siņdzjanā vēlas lielāku autonomiju un pat neatkarību, taču Pekina tam nepiekrīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!