Lietuvā, Nemunas lejtecē pie Kuršu jomas, līdz piektdienai applūduši ceļi gandrīz 82 kilometru garumā. Līdz ar to no ārpasaules atgriezta Rusnes sala Nemunas deltā ar vairāk nekā diviem tūkstošiem iedzīvotāju.

Applūdušos ceļu posmus sedz līdz pat 1,7 metrus dziļš ūdens. Lielo ledus sanesumu dēļ ceļas ūdens līmenis Nemunas pietekās, vietām pārsniedzot kritisko robežu pat divkārt.

Lai gan Šilutes un Paģēģu pašvaldību iedzīvotājiem pavasara pali sagādā problēmas ik gadus, šoreiz tiek prognozēti lielākie plūdi pēdējo divdesmit gadu laikā, vēsta ziņu portāls "Lrytas.lt".

Pašlaik cilvēki ar bažām gaida nedēļas nogali, jo paredzams, ka plūdi sasniegs maksimumu svētdien vai pirmdien, un tuvākajās dienās ūdeņi varētu atgriezt no ārpasaules tūkstošiem cilvēku.

Lietuvas iekšlietu ministrs Raimunds Palaitis aicinājis ziņkārīgos šobrīd nedoties vērot palu skatus, lai neradītu sastrēgumus uz ceļiem.

Kā uzskata ministrs, kas Nemunas lejteci pārlidojis helikopterā un pats apmeklējis arī vienu no plūdu izolētajām saimniecībām, šobrīd situācija nav kritiska, lai gan ledus Nemunā sakustējies un ūdens līmenis vēl ceļas. "Protams, pagaidām grūti prognozēt, kā būs pēc dažām dienām, tomēr ceram, ka situācija atrisināsies bez lieliem pārsteigumiem - kļūst siltāks, un domāju, ka daba savu izdarīs," viņš piebildis.

Pašlaik jau applūdusi gandrīz 40 000 hektāru teritorija, no aptuveni simts saimniecībām nav iespējams izkļūt, bet ierastais dzīves ritms traucēts aptuveni pustūkstotim cilvēku.

"Ja ledus iešana šodien un rīt sāksies visā upē līdz pat ietekai, līdz pirmdienai applūdusī platība palielināsies," sacījis Lietuvas Hidrometeoroloģiskā dienesta Hidroloģijas nodaļas vadītājs Aleksandrs Kajutis. Pēc viņa teiktā, paies apmēram mēnesis, kamēr situācija pilnīgi normalizēsies.

Armijai un ugunsdzēsējiem jau nākas ar amfībijām piegādāt pārtiku un medicīnisko palīdzību applūdušo saimniecību iedzīvotājiem.

Ļaudis ir noraizējušies arī par lopiem kūtīs, pie kuru pamatiem jau skalojas ūdens. Kāda Vīču ciema iedzīvotāja portālam stāstījusi, ka jau kopš marta sākuma nevar izvest pienu, ko nākas izbarot lopiem, tāpēc saimniecībai nav nekādu ienākumu.

Kā pastāstījis Lietuvas bruņoto spēku preses sekretārs Toms Balkus, applūdušajās teritorijās strādā aptuveni 70 karavīri. 20 no viņiem devušies palīgā atjaunot un nostiprināt Nemunas pārrautos aizsargdambjus, kas sargāja vairāku saimniecību teritoriju.

Jurbarkā, Nemunas vidustecē, un Panevēžā pie Nevēžas plūdu briesmas iedzīvotājiem šobrīd vairs nedraud, norādījis Palaitis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!