Foto: AP/Scanpix

Neskatoties uz Dienvidāfrikas Republikas tiesas rīkojumu, Sudānas prezidents Omars al Baširs devies atpakaļ uz savu valsti, pirmdien paziņojusi Sudāna.

Tiesa aizliedza Baširam, kurš apmeklēja Āfrikas Savienības samitu Johannesburgā, pamest valsti, līdz tā būs pieņēmusi lēmumu viņa aresta ordera jautājumā.

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) ir izsludinājusi Baširu meklēšanā saistībā ar kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti Dārfūras konfliktā, un pieprasīja Dienvidāfrikas Republikai arestēt Sudānas prezidentu.

SKT prokurora vecākais vietnieks Džeimss Stjuarts pirmdien pauda vilšanos par to, ka Dienvidāfrika nav arestējusi Sudānas prezidentu.

"Mūsu pozīcija vienmēr bijusi, ka Dienvidāfrikas pienākums ir skaidrs un nepārprotams. Tai bija pienākums viņu arestēt," viņš sacīja.

Kopš apsūdzību izvirzīšanas 2009. gadā Baširs pamatā ceļojis uz valstīm, kas nav pievienojušās SKT. Dienvidāfrika ir parakstījusi SKT līgumu.

Dārfūras konflikts sākās 2003. gadā, kad nemiernieki izvērsa operāciju pret Bašira valdību. Viņi sūdzējās, ka reģions tiekot ekonomiski un politiski ignorēts.

Konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 300 000 cilvēki, bet 2,5 miljoni devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

Tiesa gan, Hartūma šos skaitļus apstrīd, norādot, ka konfliktā dzīvību zaudējuši vien 10 000 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!