Foto: AFP/Scanpix

Izraēla vēl nav pieņēmusi nekādu lēmumu par to, vai tā uzbruks Irānas kodolobjektiem, pirmdien apliecināja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sarunās ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

"Premjers Netanjahu, pirmdien tiekoties ar prezidentu Obamu Baltajā namā, lika saprast, ka Izraēla vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai tā uzbruks Irānai, lai apturētu tās kodolprogrammas," otrdien ziņoja Izraēlas laikraksts "Haaretz".

Laikraksts, atsaucoties uz ziņu avotiem, kas bija informēti par sarunu gaitu, vēstīja, ka abas puses "vienojušās par ciešāku koordināciju Irānas jautājumā". Saistībā ar šo mērķi Izraēlas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālleitnants Bennijs Gancs pēc divām nedēļām apmeklēs Vašingtonu.

Sarunu gaitā Obama centās pārliecināt Netanjahu par to, ka ASV un Izraēlai ir līdzīgi mērķi novērst kodolieroču izstrādāšanu Irānā. "Es uzskatu, ka vēl ir laiks diplomātijai, bet nenoņemu no darba kārtības nekādus pasākumus, tostarp militārus pasākumus," uzsvēra Obama.

Netanjahu kopumā "pauda gandarījumu par vizītes rezultātiem", bet žurnālistiem pavēstīja: "Ja problēmu varēs atrisināt diplomātiskā veidā - lieliski. Tomēr mums jābūt gataviem ļaunākajam scenārijam. Spiediens uz Irānu tiešām ir palielinājies, tomēr laiks rit."

Obama un Netanjahu apsprieda, kādas perspektīvas ir sešu starptautisko vidutāju (piecu ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu un Vācijas) sarunām ar Irānu par tās kodolprogrammu. Netanjahu uzskatīja, ka ir jāpanāk, lai "Fordo kodolobjekts urāna bagātināšanai tiktu slēgts, bet viss urāns ar bagātinājuma pakāpi virs 3,5% tiktu izvests no Irānas".

Jau vēstīts, ka Irāna bagātina urānu līdz 20%, lai gan tās vienīgās AES darbībai nepieciešams urāns ar bagātinājuma pakāpi līdz 3,5%. Izraēla un Rietumvalstis uzskata, ka Irānas urāna bagātināšanas programmas aktivizēšana var būt ar militāriem mērķiem un tieši apdraudēt Izraēlas drošību. Tas diktētu nepieciešamību īstenot preventīvus uzbrukumus Irānas kodolobjektiem.

Netanjahu sarunās ar Obamu arī uzdāvināja viņam tīstokli ar Vecās derības Esteres grāmatas tekstu, kurā stāstīts par senatnē novērstu persiešu plānu iznīcināt jūdus.

Esteres grāmata vēsta par persiešu ķēniņa galma intrigām un to, kā jūdu skaistule Estere pierunājusi persiešu ķēniņu darīt galu ļaunprātīga padomnieka plāniem, kas paredzēja iznīcināt jūdus.

"Arī tolaik viņi mēģināja mūs iznīdēt," sacīja Netanjahu, pasniedzot šo dāvanu.

Jūdi pirms "Purim" svētkiem sinagogās lasa Esteres grāmatas tekstu. Tajā arī stāstīts, ka jūdi pēc minēto iznīcināšanas plānu izjaukšanas "paši pievarēja savus nīdējus" un "kāva visus savus ienaidniekus, cirzdami ar zobenu, slepkavodami un nomaitādami tos, un viņi darīja saviem ienaidniekiem pēc savas patikas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!