Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un viņa sabiedrotie otrdien notikušajās parlamenta vēlēšanās izcīnījuši absolūto vairākumu, ceturtdien paziņojusi vēlēšanu komisija.

Netanjahu pārstāvēta labējā partija "Likud" ieguvusi 32 no 120 Kneseta deputātu vietām, galēji reliģiozās partijas izcīnījušas 18 mandātus, bet vēl 14 vietas tikušas galēji labējo aliansei "Reliģiskais cionisms", liecina vēlēšanu komisijas publicētie rezultāti, kas iegūti pēc 99% biļetenu saskaitīšanas.

Tādējādi labējo partiju bloks kopumā izcīnījis 64 mandātus.

Tikmēr līdzšinējā premjerministra Jaira Lapida vadītais centrisko partiju bloks ieguvis tikai 51 vietu.

Lapids jau atzinis savu sakāvi un piezvanījis Netanjahu, lai apsveiktu savu sāncensi.

Kreisā partija "Meretz" nav pārvarējusi iekļūšanai Knesetā noteikto 3,25% barjeru, un tāpēc tai parlamentu nāksies atstāt.

Izraēlas mediji ziņo, ka Netanjahu jau sācis sarunas ar koalīcijas partneriem par jaunās valdības veidošanu, taču "Likud" pagaidām nav to apstiprinājusi.

Jaunajā valdībā, domājams, svarīgi posteņi pienāksies galēji labējiem, kas savu pārstāvniecību parlamentā dubultojuši.

Partijas "Jūdu vara" līderis Itamars Ben Gvirs, kas pazīstams ar savu pret arābiem vērsto retoriku un aicinājumiem anektēt visu Rietumkrastu, pieprasījis sabiedriskās drošības ministra amatu.

Pēdējo dienu laikā viņš vairākkārt aicinājis drošības dienestus aktīvāk pielietot spēku palestīniešu nemieru apslāpēšanai.

"Ir laiks atkal kļūt kungiem pār savu valsti," uzsvēris Ben Gvirs.

Savukārt "Reliģiskā cionisma" līderis Bezazels Smotričs paudis vēlmi kļūt par aizsardzības ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!