ASV prezidents Džordžs Bušs plāno tuvāko sešu mēnešu laikā gāzt Irākas diktatoru Sadamu Huseinu, ziņo žurnāls "Newsweek", atsaucoties uz avotiem Baltajā namā. Žurnāls ziņo, ka prezidenta iekšējās aprindās valda vienprātīgs uzskats, ka Irākas prezidents ir jāgāž.
Bušs nesen brīdināja Sadamu par sekām, ko izraisīs Irākas atteikšanās sadarboties ar ANO ieroču inspektoriem, kuriem nav atļauts iebraukt valstī kopš 1998.gada.

Svētdien Irākas diktators sasauca divu savu visietekmīgāko struktūru - Revolucionārās padomes un valdošās partijas "Baath" reģionālās padomes - sēdi, lai apspriestu Irākas atbildi uz šiem draudiem.

Kā raksta "Newsweek", šajos plānos tiktu izmantoti Irākas opozīcijas cīnītāji, kurus atbalstītu ASV spēki. Vašingtonas plāni savervēt Irākas brīvības cīnītājus jau savulaik tika kritizēti.

Saskaņā ar jauno stratēģiju ASV labprātāk turpinātu izdarīt spiedienu uz Sadamu, lai viņš uzņemtu ANO ieroču inspektorus, nevis sāktu "tūlītēju vai vienpusēju" militāru uzbrukumu, teica kāds Baltā nama padomnieks.

Taču bijušais gaisa kara spēku ģenerālleitnants Toms Makinernijs laikrakstam "The New York Post" teica, ka "Sadamam ir jāaiziet, bet mums jārīkojas ātri, pirms viņš nav ieguvis savā rīcībā kodolieroci".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!