Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss piektdien stājas tiesas priekšā par rasu naida kurināšanu.

Par to, ka Vilderss tiks tiesāts, prokuratūra paziņoja jau 2014. gada decembrī, bet piektdien stingri apsargātā tiesas zālē notiek pirmā publiskā tiesas sēde viņa lietā.

Vilderss 2011. gadā tika attaisnots līdzīgā lietā. Tagadējā lieta pret Vildersu ir saistīta ar viņa 2014. gada 19. martā PVV kampaņas mītiņā dotu solījumu nodrošināt, lai Nīderlandē būtu mazāk marokāņu.

Vilderss mītiņā pēc pašvaldību vēlēšanām pajautāja saviem atbalstītājiem, vai viņi grib "vairāk vai mazāk marokāņu savā pilsētā un Nīderlandē". Kad pūlis sauca "Mazāk! Mazāk! Mazāk!", Vilderss smaidot atbildēja ar solījumu "Mēs par to parūpēsimies".

Piektdienas sēde drošā tiesas zālē pie Amsterdamas Shipholas lidostas notiek gandrīz gadu pirms Nīderlandes parlamenta vēlēšanām. Populistiskā un pret islāmu un imigrāciju noskaņotā PVV pašlaik ir visu sabiedriskās domas aptauju līdere.

Ir gaidāms, ka Vildersa prāva sāksies 31.oktobrī.

Vilderss ir viens no visilgāk Nīderlandes parlamentā nostrādājušajiem deputātiem. Viņa vadītajai partijai ir 15 no 150 parlamenta apakšpalātas deputātu mandātiem. 2014.gadā Eiropas Parlamenta vēlēšanās Nīderlandē PVV ieguva četrus no 26 Nīderlandes eirodeputātu mandātiem.

Vilderss agrāk bija salīdzinājis Korānu ar Ādolfa Hitlera grāmatu "Mana cīņa" ("Mein Kampf") un nosaucis islāmu par fašistisku reliģiju. Tiesa 2011. gadā attaisnoja Vildersu apsūdzībās par naida runu, nolemjot, ka viņš izteicies pret reliģiju, ko pieļauj Nīderlandes runas brīvības likumi, nevis pret konkrētu etnisku grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!