Foto: AFP/Scanpix
Nigēra ir apstiprinājusi izskanējušās ziņas, ka franču specvienība apsargā vienu no valsts lielākajām urāna rūdas raktuvēm, pastiprinot drošības pasākumus pēc janvārī notikušās ķīlnieku krīzes gāzes ieguves vietā Alžīrijā. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Nigēras prezidents Mahamadu Isufu paziņoja medijiem, ka Francijas speciālo uzdevumu vienības karavīri apsargā Arlitas raktuves, kas pieder Francijas uzņēmumam "Areva". Drošību objektā ir pastiprinājuši aptuveni ducis speciālo spēku karavīru, ziņo aģentūra AFP.

"Areva" ir nopietns spēlētājs izrakteņu ieguves jomā valstī, kas ir piektā lielākā urāna ražotāja pasaulē, skaidro BBC. Uzņēmums Nigērā apsaimnieko divas urāna rūdas raktuves.

Pirms trim gadiem Arlitas raktuvēs islāmistu nemiernieki jau nolaupīja piecus franču strādniekus. Četri no viņiem, kopā ar vēl trīs franču ķīlniekiem, joprojām ir nemiernieku gūstā. Domājams, ka nolaupītie varētu atrasties Mali ziemeļos, kur Francijas spēki apkaro islāmistu nemierniekus.

Jau vēstīts, ka medijos janvāra beigās izskanēja ziņas, ka Francijas valdība nosūtījusi armijas specvienību uz Nigēru, lai aizsargātu Francijas valsts uzņēmumam "Areva" piederošas urāna raktuves. Atradņu ieņemšana nopietni iedragātu Francijas ekonomiku, kas 75% ir atkarīga no atomelektrostacijās saražotās elektroenerģijas un Nigēras urāns ir viens no galvenajiem izejmateriāliem.

Bažas par ārvalstu uzņēmumu un darbinieku drošību Ziemeļāfrikā radušās pēc ķīlnieku krīzes Alžīrijā. Bruņoti kaujinieki ieņēma In Amenesas gāzes atradni Alžīrijā, ko pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Islāmistu nemiernieku gūstā nonāca simtiem ķīlnieku, to skaitā arī ārzemnieki. Četras dienas ilgušajā ķīlnieku krīzē gāja bojā 37 ārvalstnieki un viens Alžīrietis.

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos. Tāpat radikāļi draudēja ar jauniem uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!