Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nigēras armijas karavīri ceturtdien paziņoja, ka ir gāzuši valsts prezidentu Mohamedu Bazumu, pēc tam, kad viņu aizturēja elitārās Prezidenta apsardzes locekļi.

Neapmierināti Prezidenta apsardzes locekļi trešdien bloķēja piekļuvi prezidenta rezidencei un birojiem galvaspilsētā Niamejā, un pēc sarunu izjukšanas "atteicās atbrīvot prezidentu", sacīja ziņu avots prezidenta administrācijā.

"Mēs, aizsardzības un drošības spēki (..) esam nolēmuši izbeigt [prezidenta Bazuma] režīmu," televīzijas uzrunā paziņoja pulkvežmajors Amadu Abdramans, kuram apkārt bija deviņi citi karavīri uniformās.

Viņi paziņoja, ka "visu institūciju" darbība valstī tiek apturēta, robežas tiek slēgtas, un ir noteikta komandantstunda "līdz turpmākam paziņojumam".

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) un Āfrikas Savienība nosodīja notiekošo un nosauca to par "valsts apvērsuma mēģinājumu". Bazumam tuvs ziņu avots sacīja, ka šis mēģinājums ir "nolemts neveiksmei".

ECOWAS paziņoja, ka uz Nigēru kā vidutājs dodas Beninas prezidents Patriss Talons, kurš ceturtdien ieradīsies Niamejā un tiksies ar abām pusēm, lai atrisinātu krīzi.

Bazums tika ievēlēts par prezidentu 2021.gadā un ir viens no prorietumnieciskajiem valstu līderiem Sāhelas reģionā.

Vairākas stundas pēc Bazuma aizturēšanas prezidenta piekritēji mēģināja piekļūt kompleksam, kur viņš atradās, bet viņus izklīdināja Prezidenta apsardzes locekļi ar brīdinājuma šāvieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!