ASV noteiktie jaunie ierobežojumi aviopasažieriem no Nigērijas, visticamāk, kaitēs abu valstu attiecībām, trešdien brīdināja Nigērijas valdība.

Nigērija "šo soli uzskata par potenciāli graujošu ilgstošajām un stabilajām ASV-Nigērijas abpusējām attiecībām un labvēlībai, kuru ASV bauda Nigērijā", teikts pēc valdības sanāksmes izplatītajā paziņojumā.

"Nigērija pauž vilšanos un bažas par Nigērijas iekļaušanu potenciāli bīstamo valstu sarakstā," teikts paziņojumā. "Nigērija kopš 25.decembra ir izteikusi dziļu apbēdinājumu un bažas par incidentu, kuru tā nosoda visos veidos."

Kā ziņots, sākot ar pirmdienu, aviopasažieriem, kas dodas uz ASV, tiek veiktas stingrākas drošības pārbaudes, turklāt tām pakļauti pilnīgi visi pasažieri, kas ceļo no 14 terorisma riska valstīm, pavēstīja Savienoto Valstu amatpersonas.

Jaunie drošības pasākumi ieviesti 10 dienas pēc tam, kad ASV pasažieru lidmašīnu, tai tuvojoties Detroitai, mēģināja uzspridzināt ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistīts nigērietis.

Izlases kārtā pastiprinātām pārbaudēm var tikt pakļauts jebkurš pasažieris no sarakstā iekļautajām valstīm, kas dodas uz ASV.

Četras valstis, kuras ASV Valsts departaments atzinis par terorisma atbalstītājām, ir Irāna, Kuba, Sīrija un Sudāna. Tomēr pastiprināti tiek kontrolēti arī visi pasažieri, kas uz ASV dodas no kopumā 14 valstīm - tostarp arī Afganistānas, Jemenas, Lībijas, Nigērijas, Pakistānas un Somālijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!