Nigērijas ziemeļu štatā Zamfarā, kurā lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi, pasludināts islama dekrēts jeb fatva, kas paredz nāves sodu žurnālistei, kuras rakstā par skaistuma konkursu "Mis pasaule" musulmaņi saskatījuši apvainojumu islama pravietim Muhamedam, aģentūru AFP otrdien informēja štata pārstāvis
Zamfaras štata informācijas komisārs Umars Dangaladima telefonsarunā AFP teica, ka fatva, kas paredz nāves sodu, pasludināta modes žurnālistei Isiomai Danielai, kuras raksts esot izraisījis trīs dienas ilgās asiņainās musulmaņu un kristiešu sadursmes.

"Štata valdība nepasludināja fatvu patvaļīgi. Tas ir fakts, ka islams paredz nāves sodu ikvienam, kurš apvaino pravieti, lai kāda būtu šī cilvēka ticība," norādīja štata pārstāvis.

"Tāpēc štata valdība ir paturējusi spēkā šo spriedumu, kas izpildāms Isiomai. Tāda ir mūsu pozīcija," viņš uzsvēra.

Zamfaras štata gubernatora vietnieks Mamuda Aliju Šinkafi pirmdien uzrunā reliģiskajiem līderiem štata galvaspilsētā Gusavā sacīja: "Tāpat kā Salmana Rušdi, arī Isiomas Danielas asinis ir jāizlej."

"Ikvienam musulmanim, lai kur viņš atrastos, rakstnieka nogalināšana jāuzskata par savu reliģisko pienākumu," teica Šinkafi, norādot, ka lēmums par fatvu pieņemts šata valdības un 21 islama jaunatnes organizāciju sanāksmē.

Fatva ir juridisks islama tiesas spriedums, kuru, balstoties uz precedentu, pasludina muftijs vai reliģiskais jurists. Fatva nav saistoša Nigērijas štatu likumdošanā, taču musulmaņu vidū šim spriedumam var būt ietekme.

Zamfara ir viens no 12 Nigērijas ziemeļu štatiem, kur dzīvo galvenokārt musulmaņi un kuros kopš civilās valsts pārvaldes ieviešanas 1999. gadā noteikta stingra islāmiskā šariāta likumdošana.

Nigērijas federālā valdība islama kriminālo likumdošanu uzskata par nelikumīgu, taču šis jautājums tā arī nav atrisināts tiesas ceļā.

Žurnāliste Daniela bija spiesta aiziet no laikraksta "This Day" pēc tam, kad musulmaņu sašutumu izraisīja viņas 16. novembrī publicētais raksts, kurā viņa pauž viedokli, ka pravietis Muhameds varbūt nemaz nebūtu iebildis pret skaistuma konkursa rīkošanu Nigērijā.

"Musulmaņi uzskata, ka ir amorāli atvest uz Nigēriju 92 sievietes, lai viņas tur demonstrētu savu skaistumu. Ko par to domātu Muhameds? Godīgi sakot, viņš droši vien būtu kādu no viņām izvēlējies par savu sievu," rakstīja žurnāliste.

Nākamajā dienā pēc raksta publicēšanas "This Day" par to atvainojās.

Pagājušajā trešdienā grupa musulmaņu jauniešu nodedzināja laikraksta filiāles biroju Kadunas pilsētā, kurā dzīvo gan musulmaņi, gan kristieši. Ar šo uzbrukumu aizsākās trīs dienas ilgie reliģiskie nemieri, kuros bojā gāja ap 220 cilvēku.

Nedēļas nogalē konkursa "Mis pasaule" organizētāji un dalībnieces atstāja Nigēriju, un konkursa norise tika pārcelta uz Londonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!