Foto: AFP/Scanpix
Nigērijas armijas sāktajā ofensīvā pret islāmistu sektu "Boko Haram" nogalināti desmitiem nemiernieku, piektdien paziņojusi Nigērijas Aizsardzības ministrija.

Uz trim ziemeļaustrumu štatiem, kuros Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans izsludinājis ārkārtas stāvokli, nosūtīti tūkstošiem karavīru, sāktas sauszemes un gaisa operācijas, informēja armijas pārstāvis brigādes ģenerālis Kriss Olukolade.

Džonatans ir atzinis, ka "Boko Haram" pārņēmusi kontroli pār atsevišķiem valsts ziemeļaustrumu reģioniem un pasludinājusi karu pret Nigērijas valdību.

Sekta "Boko Haram", kuras nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta", iestājas par islāma valsts dibināšanu pašreizējās Nigērijas ziemeļu daļā, kas kopumā tiek uzskatīta par nabadzīgāku nekā pamatā kristiešu apdzīvotie valsts dienvidu štati, lai gan vispārēja nabadzība ir problēma visā Nigērijā.

Tiek lēsts, ka Nigērijas iedzīvotāju kopskaits sasniedzis 167 miljonus un musulmaņu un kristiešu skaits nigēriešu vidū ir gandrīz vienāds. Valsts ziemeļos dzīvo galvenokārt musulmaņi, bet dienvidos - kristieši, taču abos reģionos ir arī ievērojamas reliģiskās minoritātes.

Saskaņā ar aptuvenām aplēsēm "Boko Haram" izraisītais konflikts izdzēsis 3600 cilvēku dzīvības. Šajos datos iekļauti arī drošības spēku operācijās nogalinātie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!