Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs bija spiests veikt izmaiņas valdībā neilgi pirms parlamenta vēlēšanām, jo no amata ir atkāpies iekšlietu ministrs Deivids Blankets, kurš vadīja Lielbritānijas pretterorisma kampaņu, ziņo ārvalstu prese.
Blērs mainīja valdības sastāvu dažu stundu laikā pēc Blanketa lēmuma paziņošanas, aizvietojot viņu ar bijušo izglītības ministru Čārlzu Klarku.

Blankets jau kopš bērnības bija neredzīgs, tāpēc viņa kļūšana par ministru bija liels sasniegums. Viņš ir aktīvs Blēra Leiboristu valdības atbalstītājs, un atteicās no saviem pienākumiem pēc tam, kad jau vairākas nedēļas laikraksti bija izteikuši apgalvojumus, ka ministrs ir iesaistījies afērā ar precētu sievieti.

Žurnālistu rīcībā bija nokļuvusi informācija arī par to, ka viņš ir pieprasījis paternitātes tiesības uz viņas dēlu un ļaunprātīgi izmantojis savu dienesta stāvokli, lai palīdzētu auklītei no Filipīnām iegūt vīzu.

Analītiķi uzskata, ka šī atkāpšanās ir notikusi ļoti neizdevīgā laikā, jo tas varētu radīt grūtības Blēram, kurš cer pēc nākamā gada maijā paredzētajām vēlēšanām trešo reizi pēc kārtas kļūt par premjerministru.

Blēra biogrāfs stāsta, ka “tas Blēram bija nopietns trieciens, jo viņš zaudēja ministru, kurš veltīja visu savu būtību likuma un kārtības saglabāšanai.”

Savukārt citi neuzskata, ka šis notikumu pavērsiens ir tik ļoti nozīmīgs, jo veikto aptauju rezultāti norāda uz leiboristu pārākumu pār opozīcijas Konservatīvo partiju. Konservatīvie cieta sakāvi 1997.gada vēlēšanās, un viņu varas laikā valsti pārsteidza ne viens vien skandāls.

Blankets, kurš kļuva par iekšlietu ministru trīs mēnešus pirms 2001.gada 11.septembra notikumiem Amerikas Savienotajās Valstīs, bija galvenā figūra Lielbritānijas politikas veidošanā attiecībā uz terorisma draudiem.

Viņa striktā nostāja saniknoja vairākas cilvēktiesību aizstāvības grupas, kuri rīkoja protestus pret ministra pavēli apcietināt visus par terorisma aktiem aizdomās turētos bez viņu lietas izskatīšanas tiesā.

Jaunajam iekšlietu ministram Klarkam pēc iespējas ātrāk būs jāgūst priekšstats par tiesībsargājošo un pretterorisma likumu kopumu, kas ir Blēra atkārtotas ievēlēšanas kampaņas pamatā.

Klarka vietā izglītības ministra amatā stājās Rūta Kellija, kura ir pierādījusi savas spējas, strādājot Lielbritānijas finanšu ministres amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!