Igaunijas televīzijas arhīvos vairs nav fragmentu no filmas par 1988.gada februāra notikumiem, kad ar pretrunīgu runu uzstājās toreizējais Augstākās padomes prezidija priekšsēdētājs Arnolds Rītels, informē Delfi.ee.
1988.gada februārī bija 70. gadadiena kopš Igaunijas Republikas neatkarības pasludināšanas. Padomju varas iestādes centās mazināt šī notikuma nozīmīgumu, un Rītels nāca klajā ar uzrunu Igaunijas televīzijā un divos laikrakstos - “Rahva Hääl” un “Noorte Hääl”.

Rītels savā runā paziņoja, ka jebkuram loģiski domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka nekāda atgriešanās pie buržuāziskas Igaunijas Republikas nav un nebūs iespējama, jo tas būtu pretrunā igauņu tautas ekonomiskajām un sociālajām interesēm.

Viņš arī pieminēja propagandas spēku arvien lielāko interesi par “tā saucamo Baltijas jautājumu”, kā arī noraidīja jebkādas izskanējušās aizdomas par Padomju varas izveidošanas likumību 1940.gadā.

Bijušais Igaunijas televīzijas vadītājs Ilmars Rāgs, kurš bija sācis veidot filmu par 1991.gada notikumiem, vairs arhīvā nevarēja atrast šos materiālus.

Izskanējis viedoklis, ka KGB darbinieki aizejot paņēma sev līdzi lielāko daļu ierakstu, citi uzskata, ka televīzijas darbinieki, kas paši bija saistīti ar Padomju varu, katram gadījumam šos materiālus izvākuši no arhīva.

Arhīva darbinieki izsaka arī versiju, ka Rītela uzstāšanās varēja tikpat labi būt raidīta tiešajā ēterā, jo tolaik trūka kinolentes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!