Foto: AFP/Scanpix
Pagājušajā ceturtdienā ASV Jūras spēki no neapdzīvotās Fanadikas saliņas Klusajā okeānā izglāba trīs vīriešus pēc tam, kad pamanīja viņu pludmalē izveidoto uzrakstu "HELP" (palīgā – angļu val.).

Trīs mikronēziešu aptuveni sešus metrus garo liellaivu pēc dažu stundu kuģojuma bija apgāzis vilnis naktī uz pagājušo pirmdienu. Pēc katastrofas visi trīs naktī bija nopeldējuši aptuveni trīs kilometrus līdz sasniedza Fanadiku.

Trīs dienas vēlāk vīriešus, kuri māja ar glābšanas vestēm, un viņu no palmu zariem veidoto "HELP" zīmi pludmales smiltīs pamanīja ASV Jūras spēku lidmašīna. Pēc viņu atrašanas, par to tika informētas ģimenes un no viņu dzimtās Pulapas salas pēc katastrofā izdzīvojušajiem nosūtīta laiva.

Foto: Publicitātes foto

ASV Krasta apsardze pirmo reizi par trīs vīriešu pazušanu tika informēta otrdien, un drīz pēc tam meklēšanā tika iesaistīti ASV Jūras spēki, kā arī divi aptuvenā pazušanas teritorijā esoši kravas kuģi. Lidmašīna, kura vīriešus visbeidzot pamanīja ap plkst. 18 pēc vietējā laika, gaisā bija pacēlusies tikai dažas stundas pirms tam.

Havaju salās Honolulu bāzēts ASV Krasta apsardzes 14. apgabala centrs. Šis apgabals aptver aptuveni divreiz lielāku teritoriju par Krievijas sauszemes platību jeb aptuveni 31,6 miljonus kvadrātkilometru, kā dēļ dažkārt meklēšanas darbos tiek iesaistīti arī Jūras spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!