Foto: AFP/Scanpix
Šogad Nobela miera prēmija tiek piešķirta ASV prezidentam Barakam Obamam, kurš apbalvots par "izciliem diplomātiskajiem centieniem" cīņā pret kodolieroču izplatību un par miera noregulējumu Tuvajos austrumos, ziņo BBC.

Pēc atsevišķām ziņām, uz prēmijas saņemšanu šogad pretendēja arī Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Itālijas premjers Silvio Berluskoni. Taču kandidātu saraksti netiek publiskoti.

Nobela miera prēmijas laureātu izvēlas piecu cilvēku komiteja, uzvarētājs saņem arī 1,4 miljonu dolāru (aptuveni 700 000 latu) naudas balvu. Obamam balva tiks pasniegta oficiālajā ceremonijā Oslo 10.decembrī.

"Ļoti reti kāda persona tā piesaista pasaules uzmanību un dod cilvēkiem cerību uz labāku nākotni, kā to dara Obama," norāda prēmijas komiteja, ziņo CNN. "Viņa diplomātija balstās uz koncepciju, ka tiem, kam jākļūst par pasaules līderiem, tas jādara, balstoties uz vērtībām un attieksmi, ko atbalsta pasaules iedzīvotāju vairākums."

Komiteja arī norāda, ka Obama "radījis jaunu klimatu starptautiskajā politikā".

Paziņojums, ka Obama ir uzvarētājs, bijis pārsteigums, norāda CNN, jo viņš netika minēts iespējamo uzvarētāju vidū.

CNN atgādina, ka Obama pavadījis Baltajā namā aptuveni gadu, un šajā laikā pievērsies plašam jautājumu lokam – no terorisma un ekonomikas glābšanas līdz kariem Irākā un Afganistānā.

Starptautiskā Miera pētījumu institūta direktors Kristiāns Bergs Harpvikens CNN norādījis, ka šoreiz prēmijas piešķiršanas komiteja vēlējās atļauties daudz vairāk, nekā iepriekšējos gados un ietekmēt arī globālu politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!