Foto: EPA/LETA
Nobela prēmijas ekonomikā pirmdien saņēma trīs darba tirgus pētnieki - amerikāņi Pīters Daimonds un Deils Mortensens, kā arī Lielbritānijā dzīvojošais, bet Kiprā dzimušais Kristofers Pisaridess, vēsta BBC.

Viņi saņēma balvu par pētījumu, kā bezdarba līmeni, brīvo darba vietu skaitu un algu līmeni ietekmē ekonomiskā politika.

Daimonds ir 70 gadus vecs ekonomists, kas strādā Masačūsetas Tehnoloģiju institūtā un ir atzīta autoritāte sociālās drošības, pensiju un nodokļu jautājumos. ASV prezidents Baraks Obama viņu iepriekš nominēja valdes locekļa postenim ASV Federālo rezervju bankā.

Mortensens ir 71 gadu vecs Ziemeļrietumu Universitātes Ilionoisā ekonomikas profesors, toties 61 gadu vecais Pisaridess - Londonas Ekonomikas skolas profesors. "Šī ir tik nozīmīga balva, ka pat pēc tam, kad esi to saņēmis, vēl joprojām nespēj noticēt, ka tu to esi saņēmis," teicis Pisaridess.

Ekonomistu godagotā pētījuma centrālais jautājums ir par to, kādēļ bezdarba līmenis pat laikā, kad ir daudz brīvu darba vietu, vēl joprojām ir augsts. Nobela komiteja paziņojumā norādījusi, ka pētījums ļauj saprast, kā bezdarba un brīvo darba vietu vietu attiecības ietekmē ekonomiskā politika. Pētījuma galvenais secinājums ir, ka darba meklēšana var paņemt daudz laika un resursu, vienlaikus pastāvot gan augstam bezdarba rādītājam, gan brīvo vakanču skaitam darba tirgū.

Pērn Nobela prēmiju ekonomikā saņēma amerikāņi Olivers Viljamsons un Elinora Ostroma, kas kļuva par pirmo sievieti, kas saņēmusi šo balvu ekonomikā.

Nobela prēmijas pasniedz kopš 1968. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!