Foto: EPA/LETA
Šī gada Nobela Miera prēmijas laureāta, ķīniešu tiesību aktīvista Liu Sjaobo dzīvesbiedrei Liu Sja noteikts mājas arests, vēsta ārvalstu mediji.

Mājas arests sievietei noteikts pēc tam, kad viņa satikusies cietumā ar savu vīru un informēja viņu par prēmijas piešķiršanu.

Savā blogā "Twitter" Liu Sja uzrakstīja, ka viņas mobilais telefons ir sabojāts un viņa nevar veikt vai saņemt zvanus.

Kā vēstīts, ASV prezidents un pagājušā gada Nobela miera prēmijas ieguvējs Baraks Obama un rietumvalstu līderi aicina Ķīnu pēc iespējas ātrāk atbrīvot no cietuma Miera prēmijas laureātu Liu Sjaobo. Obama paziņoja, ka Ķīnā politiskās reformas ievērojami atpaliek no ekonomikas progresa

Tikmēr oficiālā Pekina asi reaģēja uz Nobela prēmijas piešķiršanu disidentam, draudot ar Ķīnas un Norvēģijas attiecību pasliktināšanos.

54 gadus vecais aktīvists piedalījies Tjaņaņmeņas laukuma notikumos 1989. gadā, par ko viņam piespriests cietumsods. Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju datiem, brutāli apspiežot demokrātijas atbalstītāju protesta akciju, Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā dzīvību 1989. gada 4. jūnijā zaudēja simtiem cilvēku. Ķīnā pastāv nerakstīts aizliegums runāt par šo asiņaino vēstures lapaspusi.

2008. gadā Liu Sjaobo atkal ievietots cietumā uz 11 gadiem - viņu apsūdzēja par mēģinājumu gāzts valsts iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!