Igaunijas tiesa pirmdien atļāvusi izdot Ukrainai savu pilsoni, kurš apsūdzēts terorismā par karošanu pret Ukrainas spēkiem Luhanskas prokremlisko kaujinieku rindās, vēsta portāls "Delfi.ee".

Šis ir pirmais gadījums Igaunijā, kad kādam valsts pilsonim izvirzītas apsūdzības par karošanu Ukrainā, turklāt neviena ar terorismu saistīta lieta nekad nav nonākusi tik tālu. Par šo lietu ekskluzīvā publikācijā trešdien raksta laikraksts "Eesti Päevaleht".

34 gadus veco Vladimiru Igaunijas Drošības policija aizturēja šī gada februārī, kad viņš bija ceļā uz Krieviju. Vīrietis sagūstīts autobusā Narvas robežpārejas punktā. Viņa mērķis bijis cauri Krievijai doties uz Austrumukrainu.

Vēlāk veiktā pārmeklēšanā pie Vladimira atrasts nelegāls ierocis un munīcija. Vladimirs plānojis pievienoties kaujinieku bandai, kas karo pret Ukrainas spēkiem Luhanskas apgabalā.

Tomēr šis nebija Vladimira pirmais brauciens uz Ukrainu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka viņš jau karojis Luhanskas apgabalā pērnā gada jūnijā un novembrī, abos gadījumos Ukrainā pavadot aptuveni mēnesi.

Iepriekš sodīts noziedznieks

Tā kā šī ir pirmā šāda veida lieta Igaunijas tiesu sistēmā, publiski pieejamas informācijas ir maz. Tomēr Igaunijas Valsts prokuratūra sniedz nelielu ieskatu par šo gadījumu.

"Abos gadījumos, kad Vladimirs devās uz Ukrainu, viņš pievienojās Luhanskas reģionā aktīvai bruņotai grupai, kuras mērķis, atsaucoties uz Ukrainā iegūtu informāciju, bija pastrādāt teroristiskus noziegumus pret Ukrainas valsti," laikrakstam atklāj galvenais prokurors Stīvens Hristo Evestuss.

"Jau savāktās liecības norāda, ka Igaunijas pilsonis Vladimirs piedalījās viņa vienības saņemto gūstekņu pārvietošanā un apsargāšanā. Bet nevar izslēgt, ka viņš varētu būt piedalījies arī kaujās pret Ukrainas valsti," papildina Evestuss.

Vladimira pagātne neliecina, ka viņš ir bijis pats godīgākais pilsonis. Viņa noziegumu sarakstā ir incidents, kurā viņš līdz nāvei piekāva kādu citu vīrieti. Vardarbības motīvs bija tas, ka upuris pārāk lēni šķērsojis ielu un Vladimirs, kurš braucis automašīnā, to nav spējis izturēt.

Lai izvairītos no soda, Vladimirs aizbēdzis no Igaunijas un pievienojies Franču Ārzemnieku leģionam. Pēc atgriešanās Igaunijā viņš arestēts un izcietis sodu. Tāpat Vladimirs ir ticis arestēts par automašīnas vadīšanu narkotisko vielu reibumā.

Pirmdienas lēmums nozīmē, ka Vladimiram tagad draud tiesa Ukrainā. Tomēr vīrieša krimināllieta Igaunijā netiks slēgta, kamēr nebūs zināmi tiesas rezultāti Ukrainā, skaidro Evestuss.

Ja kādu iemeslu dēļ Vladimirs Ukrainā tomēr netiks tiesāts, Igaunija atsāks savu izmeklēšanu. Igaunijas likumi par terorismu un dalību teroristiskā grupā paredz sodu līdz pat mūža ieslodzījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!