Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas ziemeļu pilsētā Noriļskā notikusi liela naftas produktu noplūde zemē un upēs no termoelektrocentrāles TEC-3, taču par ekoloģisko katastrofu ziņots ar nokavēšanos.

29. maijā enerģētikas kompānijas teritorijā, kur atrodas TEC, notika noplūde no dīzeļdegvielas rezervuāra un aizdegās kāda automašīna. Tiek lēsts, ka pavisam noplūduši ap divdesmit tūkstošiem tonnu naftas produktu, ziņo aģentūra "Interfax".

Taču vietējās varasiestādes par katastrofu paziņoja un sāka reaģēt uz situāciju tikai divas dienas vēlāk - 31. maijā. Par to, kāpēc informācija par avāriju pienākusi ar nokavēšanos, tiesībsargājošajām iestādēm trešdien uzdevis tikt skaidrībā Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Kāpēc varasiestādes par to uzzināja tikai pēc divām dienām? Tas ir kā? Mums būtu jāuzzina par ārkārtas situācijām no sociālajiem tīkliem? Jums tur viss kārtībā ar veselību?" vaicājis Putins.

Vietējās amatpersonas skaidroja, ka sākumā saņemta informācija tikai par automašīnas aizdegšanos un par degvielas noplūdi vien nākamajā dienā. Bet reāli notikušā apmēri kļuvuši skaidri pēc cilvēku paziņojumiem sociālajos tīklos.

Trešdien saistībā ar notikušo aizturēts TEC-3 ceha priekšnieks, atsaucoties uz Ģenerālprokuratūru, ziņo aģentūra TASS. Ierosināta krimināllieta par zemes piesārņošanu, ūdeņu piesārņošanu un vides aizsardzības prasību neievērošanu.

Pašlaik jau izdevies noņemt vairāk nekā 780 tonnas piesārņotās grunts, kā arī turpinās dīzeļdegvielas atsūknēšana no divām upēm. Krievijas vides uzraudzības dienests norāda, ka kaitīgo vielu pieļaujamā koncentrācija Noriļskas ūdenstilpnēs pārsniegta desmitiem tūkstošu reižu, vēsta portāls "Currenttime".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!