Foto: AFP/Scanpix
Norvēģu avantūrists Jarle Andhejs, kurš šogad vadīja neatļautu ekspedīciju uz Antarktīdu, pēc atgriešanās no tās tika aizturēts pie Čīles, pirmdien paziņoja viņa preses sekretārs.

"Uz kuģa ir bruņoti karavīri. Čīles varas iestādes izlems, kā rīkoties šajā lietā, ne agrāk par šo pēcpusdienu pēc Čīles laika," sacīja Andheja preses sekretārs Rune Olsgords.

Jaunzēlandes varas iestādes mēģināja bloķēt Andheja jaunu ekspedīciju uz Rosa jūru, bet viņš izvairījās no tām un kopā ar četriem citiem vīriešiem janvāra beigās devās atpakaļ uz Antarktīdu neatļautā ekspedīcijā, lai noskaidrotu pazudušu biedru likteni. Andheja pirmajā neatļautajā ekspedīcijā, kuru viņš vadīja pērn, pazuda daži tās dalībnieki.

Andhejs 2011.gada februārī vadīja piecu vīriešu ekspedīciju uz Antarktīdu. Tās gaitā viņš un vēl viens ekspedīcijas dalībnieks mēģināja ar kvadracikliem sasniegt Dienvidpolu, kamēr pārējie trīs ekspedīcijas dalībnieki viņus gaidīja buru kuģi "Berserk". Kuģis pazuda stiprā vētrā Rosa jūrā un trīs cilvēki tajā netika atrasti, neraugoties uz plašu meklēšanu, kuru koordinēja Jaunzēlande. Andhejs un viņa biedrs tika evakuēti no Antarktīdas ar gaisa transportu.

Olsgords sacīja, ka jaunā ekspedīcija apturēta pie Čīles pārpratuma dēļ, jo Jaunzēlande ir nobažījusies par savu pilsoni - ekspedīcijas dalībnieku Basbiju Nobelu.

Jaunzēlandes mediji ziņoja, ka Nobels bijis uz Andheja jahtas Oklendas ostā un pret paša gribu kļuvis par ekspedīcijas dalībnieku, kad Andhejs ar šo jahtu lielā ātrumā aizbēdzis no varas iestādēm. Olsgords tomēr sacīja, ka Nobels piezvanījis Jaunzēlandes konsulātam Santjago un paziņojis, ka paliek uz kuģa pēc paša gribas.

Čīles krasta apsardze arī apsūdzēja Andheju par uzturēšanos Čīles ūdeņos ar jahtu, kas brauc ar svešu nosaukumu. Olsgords uzstāja, ka Krievijā reģistrētā jahta "Nilaya" oficiāli pārdēvēta par "Berserk", godinot pirmajā ekspedīcijā pazudušo kuģi.

Norvēģijas Ārlietu ministrija ir informēta par Andheja kuģa novirzīšanu uz kādu Čīles ostu, bet tai nav zināms, ka viņš būtu lūdzis konsulāro palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!