Pie sava biroja Kabulā sestdien noslepkavots Afganistānas viceprezidents Hadži Abduls Kadirs, aģentūrai AFP teica augsta ranga valdības amatpersona. "Tā ir taisnība, ka viņš ir nogalināts," aģentūrai AFP teica Afganistānas vides ministrs Jusufs Nūristani.
"Ir noticis atentāta mēģinājums, kas izrādījies veiksmīgs," sacīja cita amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Šķiet, ka ir nogalināti arī divi no viņa miesassargiem," viņš norādīja.

Ietekmīgais Afganistānas politiķis Kadirs nošauts pie Sabiedriskā darba ministrijas ēkas. Jūnijā Afganistānas prezidents Hamids Karzaji iecēla Kadiru par sabiedriskā darba ministru.

Atentāts noticis ap pulksten 13 (11.30 pēc Latvijas laika).

Kadira brālis bija afgāņu modžahedu komandieris Abduls Haks, kuru pagājušā gada oktobrī nogalināja "Taleban" kaujinieki, kad viņš mēģināja organizēt sacelšanos pret talibu fundamentālistu režīmu.

Tuvs Kadira ģimenes draugs AFP sacīja, ka Kadiru, kurš vēl nesen bija Džalalabadas provinces gubernators, noslepkavojuši divi uzbrucēji.

"Viņš tikko bija iznācis pa biroja parādes durvīm. Uz viņu šāva divi cilvēki. Mums nav ne jausmas, kas viņi bija. Man šķiet, ka viņš nomira uz vietas," teica Kadira ģimenes draugs.

Kadirs, kurš pēc etniskās izcelsmes ir puštuns, bija uzticams Karzaji sabiedrotis un tika uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām figūrām Afganistānā pēc "Taleban" režīma gāšanas.

Viņš bija viens no četriem viceprezidentiem, kurus jūnijā Tautas sapulcē jeb Loja džirgā iecēla Karzaji.

Saistībā ar šo atentātu Afganistānai līdzjūtību jau izteikusi kaimiņvalsts Pakistāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!