Baltais nams otrdien apstiprinājis, ka viena no pagājušajā nedēļā Pakistānā sagūstītajām 29 personām ir Osamas bin Ladena tuvs līdzgaitnieks un viens no "Al Qaeda" līderiem Abu Zubaida.
"Mēs uzskatām, ka viens no Pakistānas varas iestāžu arestētajiem nesenajā reidā ir Abu Zubaida, kurš, kā zināms, ir viens no galvenajiem teroristu vervētājiem un reģionālajiem plānotājiem, kā arī viens no tuvākajiem Osamas bin Ladena līdzgaitniekiem," sacīja Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers reportieriemVašingtonā.

Zubaida ir līdz šim ievērojamākais "Al Qaeda" pārstāvis, ko izdevies notvert pēc 11.septembra terora aktiem.

"Tas ir ļoti nopietns trieciens "Al Qaeda" tīklam," uzsvēra Fleišers.

Zubaidu, kurš tiek uzskatīts par galveno atbildīgo personu "Al Qaeda" locekļu vervēšanā un ārzemēs īstenoto teroristisko operāciju pārraudzīšanā, apsūdz līdzdalībā plānos par spridzekļu novietošanu ar mērķi nogalināt ASV civiliedzīvotājus gadu tūkstošu mijas svinībās.

Zubaida tika aizturēts pagājušajā trešdienā līdz šim lielākajā zināmajā reidā pret "Al Qaeda" tīkla pārstāvjiem Pakistānā, kas notika Lahoras un Faisalabadas pilsētās.

Bruņotajā operācijā, kurā ASV un Pakistānas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji ieņēma vairākas mājas un kompāniju ēkas, viens ekstrēmists gāja bojā un trīs tika ievainoti. Ievainots tika arī viens Pakistānas policists.

Fleišers atteicās nosaukt konkrētu Zubaidas atrašanās vietu.

"Šobrīd viņš saņem medicīnisku aprūpi.. Drošības apsvērumu dēļ mēs nerunāsim par viņa atrašanās vietu. Viņš tiks nopratināts, lai noskaidrotu, ko viņš zina par esošajiem plāniem veikt terora aktus," Fleišers teica. Taču domājams, ka viņš atrodas ASV arestā Pakistānā.

Pakistānas prezidents Pervezs Mušarrafs otrdien žurnālistiem Kabulā sacīja, ka visi aizdomās turētie "Al Qaeda" locekļi, ieskaitot tos 16, kuri tika sagūstīti pirmdienas reidā, ir nodoti ASV rīcībā, taču viņš neapstiprināja Zubaidas notveršanu.

"Nav simtprocentīgas skaidrības, tāpēc es nevēlētos to komentēt. Taču, lai kas arī būtu notvertie, "Al Qaeda" locekļi ir nodoti [ASC]," viņš sacīja.

Pakistānas amatpersonas aģentūrai AFP pastāstīja, ka viens no reidā sagūstītajiem ir ļoti smagi ievainots un tādēļ bijis grūti noteikt viņa identitāti.

ASV amatpersonas vairākkārt ir apgalvojušas, ka ir izdevies nogalināt vai sagūstīt "Taleban" un "Al Qaeda" augsta ranga pārstāvjus, bet pēc dažām nedēļām atzinušas, ka ir kļūdījušās.

Zubaida ir 32 gadus vecs Saūda Arābijā dzimis palestīnietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!