Foto: AP/Scanpix

Nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits sasniedzis 31 022, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, otrdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Pēdējo 18 mēnešu laikā gājuši bojā vismaz 22 257 civiliedzīvotāji, 7578 karavīri un 1187 armijas dezertieri," organizācijas direktors Rami Abdelrahmans teica aģentūrai AFP.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" aprēķini liecina, ka septembrī nemieros Sīrijā gāja bojā 4727 cilvēki. 26.septembrī reģistrēts lielākais upuru skaits vienā dienā kopš nemieru sākuma – 305. Bet lielākais upuru skaits mēneša laikā reģistrēts augustā – 5440 bojāgājušo visā Sīrijā.

Organizācijas datos pie civiliedzīvotājiem tiek pieskaitīti arī bojāgājušie bruņotie nemiernieki.

Abdelrahmans norādīja, ka organizācijas aprēķinos nav iekļauti arī tūkstošiem cilvēku, kas ir aizturēti, un daudzi, visticamāk, ir miruši. Bojāgājušo skaitā nav iekļauti arī simtiem atrasto līķu, kas nav identificēti. Lielākā daļa neidentificēto līķu atrasti pēdējo triju mēnešu laikā. Bojāgājušo skaitā nav iekļauti arī bojāgājušie režīmu atbalstošie kaujinieki jeb "šabiha".

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" savus aprēķinus balsta uz Sīrijā esošo ārstu, žurnālistu un aktīvistu sniegto informāciju.

Pērn martā sacelšanās sākās kā miermīlīga vēršanās pret valdošo varu, bet aicinājumi īstenot reformas tika apspiesti ar spēku un pārvērtās bruņotā konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!