Demokrātu kandidāts uz ASV prezidenta amatu Baraks Obama otrdien paziņojis, ka Izraēlai pagājušā gada septembrī bijušas tiesības bombardēt Sīrijas kodolobjektu.

Intervijas laikā televīzijas kanālam CBS, atbildot uz jautājumu, vai Izraēlas uzbrukums al Kibaras objektam Sīrijas ziemeļos, ir bijusi atbilstoša rīcība, Obama sacīja: "Jā. Manuprāt, bija pietiekami pierādījumi, ka viņi objektu attīstīja, izmantojot kodoltehnoloģijas (..) vai projektu, kas līdzinās Ziemeļkorejas modelim."

"Izraēlieši dzīvo ļoti saspringtā vietā, kur daudz ļaužu publiski pasludina Izraēlu par ienaidnieku, un tad rīkojas, pamatojoties uz šiem paziņojumiem," norādīja Ilinoisas senators.

Vašingtona apgalvo, ka al Kibaras objekts, kuru pagājušā gada septembrī līdz ar zemi nolīdzināja Izraēlas lidmašīnas, bija uzbūvēts ar Ziemeļkorejas palīdzību un drīzumā varēja sākt darboties. Savus apgalvojumus ASV pamato ar izlūkošanas informāciju un aerofotogrāfijām.

Vienlaikus Obama atteicās izteikt "hipotēzes" par iespējamo Izraēlas triecienu Irānas kodolobjektiem.

"Manuprāt, Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt, taču es neizteikšu pieņēmumus par grūtajiem lēmumiem, kas viņiem jāpieņem, ņemot vērā visus milzumu iespējamo scenāriju," sacīja Obama.

Ilinoisas senators tika intervēts viņa Tuvo Austrumu vizītes laikā Jordānijas galvaspilsētā Ammānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!