Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama, neskatoties uz to, ka Krievija devusi patvērumu bijušajam CIP darbiniekam Eduardam Snoudenam, tomēr apmeklēs rudenī Sanktpēterburgā gaidāmo G20 līderu sanāksmi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tomēr pagaidām zem jautājuma ir abu lielvalstu prezidentu divpusējā tikšanās. Iepriekš bija plānots, ka Obama Sanktpēterburgā tiksies ar Krievijas vadītāju Vladimiru Putinu, taču tagad Baltais nams izvairās atklāt, vai šī tikšanās notiks.

Obama izteicies, ka ASV attiecībās ar Krieviju cenšas virzīties uz priekšu, taču Krievija atgriežas pie seniem, jau izrunātiem un aizmirstamiem jautājumiem. ASV prezidents arī uzsvēris, ka netiek izspiegoti šīs valsts iedzīvotāji, bet gan uzraudzītas iespējami pretlikumīgas darbības. "Mums ir mehānismi, kas ļauj atšķirt telefonu sarunas un e-pastus, kuriem ir kaut kāda saistība ar terorismu," sacījis Obama.

Vašingtonā šonedēļ plānots pārspriest Snoudena jautājumu un arī Krievijas lēmumu par patvēruma piešķiršanu.

Jau vēstīts, ka Edvards Snoudens 1.augustā beidzot pameta Šeremetjevas lidostu, kur bija pavadījis vairāk nekā mēnesi. Krievija viņam uz gadu piešķīra politisko patvērumu.

Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā. Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas un citas sabiedrotās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!