Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien solīja nepieļaut džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") nostiprināšanos Lībijā un paziņoja, ka ASV rīkosies, ja būs redzams "skaidrs mērķis".

"Mēs sadarbojamies ar citiem mūsu koalīcijas partneriem, lai pārliecinātos, ka, redzot iespējas novērst "Daesh" nostiprināšanos Lībijā, mēs tās izmantojam," sacīja Obama, "mēs turpināsim rīkoties, ja mums būs skaidra operācija un skaidrs mērķis."

"Daesh" Lībijas ostas pilsētā Sirtā ir izveidojusi bāzi ar tūkstošiem kaujinieku. Bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi dzimtā pilsēta Sirta atrodas stratēģiski nozīmīgā vietā starp naftas laukiem, kas var dot lielus ienākumus.

Obama norādīja, ka Lībijas traģēdija pēdējos pāris gadus ir valsts relatīvi mazais iedzīvotāju skaits un lielā naftas bagātība, bet piebilda, ka šī valsts varētu kļūt "patiešām veiksmīga".

Kopš 2011.gada oktobra, ka Lībijā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muamars Kadafi, valstī valda haoss un trūkst efektīvas valdības. "Daesh" ir izdevies izmantot šo situāciju un nostiprināt savu klātbūtni Lībijā, palielinot tur savu atbalstītāju tīklu.

Novembrī ASV iznīcinātājs Lībijas austrumos likvidēja "Daesh" vietējo līderi Abu Nabilu. Obama ir lūdzis savus padomniekus izpētīt iespējas, kā pastiprināt cīņu pret "Daesh", tostarp Lībijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!