Ar pašreizējiem ieguves apmēriem OPEC vairs nespēj apturēt naftas cenu celšanos. Ar šādu paziņojumu ASV biznesa laikrakstā "Wall Street Journal" (WSJ) nākuši klajā vairāku OPEC dalībvalstu pārstāvji.
Aģentūra RBC atgādina, ka 2003.gada 27.februāra tirdzniecības sesijā Teksasas naftas "Light Sweet" kotējums sasniedza kopš Persijas līča kara laikiem visaugstāko cenu - 39,9 dolāri (Ls 23,26) par barelu.

Kā uzskata OPEC vadītāji, glābt pašreizējo situāciju var vienīgi turpmāka naftas ieguves palielināšana. Šajā sakarā viņi paredz, ka 2003.gada 11.martā gaidāmajā OPEC valstu naftas ministru apspriedē varētu tikt pieņemts lēmums palielināt naftas piegādi un, iespējams, atcelt visus ierobežojumus tās ieguvei.

Pēdējo naftas cenu "lēcienu" izprovocēja aizvien pieaugošās bažas par iespējamo karu Irākā, kā arī pasaules naftas krājumu samazināšanās sakarā ar streiku Venecuēlā. Cenu ietekmēja arī neparasti aukstā ziema Ziemeļamerikā, kad palielinājās pieprasījums pēc kurināmā mazuta.

Krasais naftas cenu kāpums nopietni apdraud ASV un visas pasaules ekonomikas atjaunošanos. Piemēram, naftas kurināmā cenu paaugstināšanās sadārdzina tādus stratēģiski svarīgus produktus kā aviācijas degviela un benzīns, bet tas savukārt dod triecienu daudzu uzņēmumu budžetiem.

Kā izteicies "Deutsche Bank" analītiķis Adams Ziminskis, katrs naftas barela cenas pieaugums par 10 dolāriem samazina pasaules iekšzemes kopproduktu par 0,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!