Krievijas vadošais opozīcijas laikraksts "Novaja gazeta" trešdien paziņoja, ka drošības situācijas pasliktināšanās dēļ vairs nesūtīs savus žurnālistus uz Čečeniju.

"Sekojot veselas virknes starptautisku cilvēktiesību un labdarības organizāciju pēdās, "Novaja gazeta" pieņēmusi lēmumu apturēt savu žurnālistu darbību Čečenijā," teikts avīzes trešdienas numurā.

"Novaja gazeta" redaktora vietnieks Vitālijs Jaroševskis paziņoja, ka laikraksts pagaidām nezina, kad varēs atsākt ziņot par notiekošo no notikumu vietas, jo drošība Čečenijā mazinās.

"Tas bija smags lēmums, taču mūsu žurnālistu dzīvības mums ir dārgākas," sacīja Jaroševskis. "Tur notiekošais ir pilnīgs kontroles trūkums."

Kā ziņots, Čečenijas galvaspilsētā Groznijā otrdien tika atrasti noslepkavoti nevalstiskās organizācijas "Glābsim paaudzi" vadītāja Zarema Sadulajeva un viņas vīrs, par kuru pazušanu dienu iepriekš pavēstīja cilvēktiesību aizstāvji.

15.jūlija rītā Groznijā netālu no savas mājas tika nolaupīta prominentā cilvēktiesību aktīviste Nataļja Estemirova un tās pašas dienas vakarā viņa tika atrasta nogalināta mežā kaimiņos esošajā Ingušijas Republikā.

2006.gadā savās mājās Maskavā tika nošauta "Novaja gazeta" žurnāliste Anna Poļitkovska, kura aprakstīja Čečenijā notiekošo. Viņa daudz rakstīja par Krievijas armijas cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā, kā arī neilgi pirms nāves informēja par Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovam pakļauto karavīru zvērībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!