Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas opozīcijas politiķis Iļja Jašins pirmdien publicējis petīciju, kurā pieprasa prezidentam Vladimiram Putinam no amata atbrīvot Čečenijas Republikas vadītāju Ramzanu Kadirovu. Otrdien pusdienlaikā to bija parakstījuši jau vairāk nekā 118 tūkstoši cilvēku, pārliecinājās portāls "Delfi".

Jašins uzsver, ka 15 gadu valdīšanas laikā Kadirovs Čečeniju ir padarījis par "atsevišķu valsti Krievijas iekšienē". Viņš arī norāda, ka pats Kadirovs ir atzinis, ka republikas ekonomiskās problēmas nevarētu atrisināt bez dāsnajām federālajām dotācijām, ko reģionam piešķir Kremlis.

Foto: Ekrānuzņēmums

Čečenijā valda sava kārtība un Krievijas likumi tur būtībā nedarbojas, tāpat Kadirovs ir izveidojis vien sev pakļautu armiju, atzīmē Jašins. "Viņš deva rīkojumu šaut pa citu Krievijas reģionu drošībniekiem, kuri viņa teritorijā darbojas bez čečenu varasiestāžu atļaujas," atgādina politiķis.

Turklāt Kadirovs un viņam pietuvinātie publiski draud izrēķināties ar žurnālistiem, cilvēktiesību aizstāvjiem, tiesnešiem un viņu ģimenes locekļiem.

Jašins arī ierakstījis video uzrunu, ko sāk ar vārdiem: "Sveiks, Ramzan, es esmu Iļja Jašins – draugs Borisam Ņemcovam, kuru tavi padotie nogalināja pirms septiņiem gadiem."

Kadirovs ar vardarbības un nāves draudiem ir publiski vērsies pret virkni savu kritiķu un cilvēktiesību aizstāvju. Turklāt ne tikai Krievijā – viņš ir draudējis arī Ukrainas politiķiem un Francijas karikatūristiem, atgādina portāls "Currenttime".

Par stāvokli Čečenijā Jašins savulaik stāstīja intervijā "Delfi". Tolaik viņš pauda uzskatu, ka Krievijas specdienestiem, kas čečenu līderi neieredzot, ir plāns, kā Kadirovu aizturēt, ja Kremlis izrādītu tādu politisko gribu.

Jašins arī publicēja ziņojumu, kurā Kadirova režīms vērtēts kā drauds Krievijas nacionālajai drošībai, jo Čečenijā ar Putina atbalstu un Maskavas subsīdijām ir radīta faktiski neatkarīga un nekontrolējama "islāma valsts" ar Kadirovam lojālu 30 000 vīru lielu armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!