Foto: AP/Scanpix/LETA

Ungārijas premjers Viktors Orbans personīgi parakstījis Eiropas Parlamentā pārstāvētās "Eiropas Tautas partijas" (EPP) frakcijas vadītājam Manfrēdam Vēberam par viņa vadītās Ungārijā lielākās partijas "Fidesz" izstāšanos no tās.

Orbans sava politiskā spēka izstāšanos pamatojis ar EPP "paralīzi iekšējo administratīvo problēmu dēļ" un mēģinājumiem "apklusināt un padarīt nespējīgus mūsu demokrātiski ievēlētos eiroparlamentāriešus" laikā, kad tūkstošiem eiropiešu atrodas slimnīcās un ārsti glābj dzīvības.

Tālāk gan viņš vēstulē skaidro patiesos izstāšanās iemeslus – EPP pieņemtos politiskās grupas noteikumus, kas, viņaprāt, esot vēršanās pret "Fidesz" un ungāru vēlētājiem. Izmaiņas Eiropas līmeņa spēka iekšējos noteikumos viņš dēvē par nedemokrātiskām, negodīgām un nepieņemamām.

Tikmēr medijs "EurActiv" atzīmē, ka "Fidesz" izstāšanās traktējama kā aiziešana pirms izslēgšanas, ņemot vērā nemitīgās domstarpības starp ungāriem un pārējo centriski labējo EPP bloku, kurā, piemēram, no Latvijas ietilpst "Jaunā Vienotība". Turklāt "Fidesz" dalība grupā bija apturēta jau kopš 2019. gada pavasara.

Tāpat jau iepriekš esot izskanējis, ka Ungārijas politiskais spēks apsverot iestāšanos Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā (EKR). Arī tā ir centriski labēja, taču daudzos jautājumos konservarvatīvāka un eiroskeptiskāka politiskā grupa. Piemēram, no Latvijas tajā ir "Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!