Foto: Reuters/Scanpix
Pakistānas Ārlietu ministrija asi reaģējusi uz Afganistānas apsūdzībām par iespējamo pakistāniešu specdienestu saistību ar bijušā afgāņu prezidenta un miera sarunu vedēja Burhanudīna Rabani slepkavību, pirmdien informē aģentūra "Reuters".

Jau vēstīts, ka Rabani slepkavības izmeklētāji pieļauj, ka atentātu plānojuši Pakistānas izlūkdienesta aģenti Kvetā un terorists pašnāvnieks, kas nogalināja Rabani, bijis Pakistānas pilsonis. Iegūtos pierādījumus savai versijai izmeklētāji esot nodevuši pakistāniešu diplomātiem Kabulā.

Šīs valsts ārlietu resors savukārt paziņojis, ka " tā dēvētie pierādījumi" ir tikai kāda aizturēta Afganistānas pilsoņa - Hamidullas Ahundzada liecība. Pakistāna izteikusi vēlmi piedalīties Rabani slepkavības izmeklēšanā.

"Burhanudīns Rabani bija izcils Pakistānas draugs un baudīja lielu cieņu. Viņš ilgu laiku dzīvoja Pakistānā un viņam šeit bija daudz draugu," teikts ministrijas paziņojumā.

Pakistānas puse norāda uz afgāņu likumsargu nevērību savu varasvīru apsardzē, jo terorists pašnāvnieks un atentāta organizētāji ir sazinājušies savās starpā, izmantojot Afganistānā strādājošo mobilo telefonu tīklu, turklāt uzbrucējs ir vairākas dienas gaidījis Rabani viņa rezidencē un neesot pienācīgi pārmeklēts.

"Tā vietā, lai izplatītu skandalozus paziņojumus, Afganistānas oficiālajiem pārstāvjiem būt jāpadomā, kāpēc tieši tie cilvēki, kas cenšas iedibināt mieru un ir labvēlīgi noskaņoti pret Pakistānu, sistemātiski tiek nobīdīti no politiskās skatuves," retoriski vaicā Pakistānas Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Par savu nevainīgumu Rabani nāvē pirmdien paziņojis arī Pakistānā bazētā islāmistu kaujinieku tīkla "Hakanī" vadītājs Siradžudins Hakani. Viņš atentātu nosaucis par "labi izplānotu Rietumu specdienestu operāciju".

Kā ziņots, Afganistānas prezidenta preses dienests vestīja, ka cilvēks, kas īstenoja terora aktu pret Rabani, bija pakistānietis". "Šajā lietā aizturēta cilvēka liecības un citi izmeklēšanā iegūtie pierādījumi ļauj apgalvot, ka slepkavība tika izplānota Pakistānas pilsētā Kvetā," teikts paziņojumā.

Analoģisku informāciju svētdien izplatīja Afganistānas Galvenās nacionālās drošības pārvaldes preses sekretārs Latifulla Mašāls.

Līdz ar to Afganistānas oficiālās iestādes ir apstiprinājušas informāciju, kas medijos izskanēja jau uzreiz pēc nozieguma.

Rabani tika nogalināts 20.septembrī terorista pašnāvnieka uzbrukumā. Noziedznieks iekļuva viņa mājā Kabulā, izliekoties par talibu sarunvedēju. Spridzekli viņš bija paslēpis turbānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!