Foto: Reuters/Scanpix
Pakistānas armija trešdien izplatīja paziņojumu, kurā brīdina, ka valstij būs "bēdīgas sekas" pēc tam, kad premjerministrs apsūdzēja armijas vadītāju par konstitūcijas pārkāpumiem, pastiprinot bažas, ka krīze var beigties ar valdības gāšanu.

Valdība atcēla no amata aizsardzības ministru - atvaļinātu ģenerāli, kas tika uzskatīts par armijas pārstāvi civilajā valdībā -, saasinot situāciju valstī, kas kopš neatkarības pasludināšanas 1947.gadā trīsreiz ir piedzīvojusi valsts apvērsumus. Aptuveni pusi laika, kopš pastāv neatkarīgā  Pakistāna, tajā ir bijusi militārā diktatūra.

Saspīlējums starp armiju un prezidenta Asifa Ali Zardari valdību pieauga pēc tam, kad pagājušā gada nogalē izcēlās skandāls par vēstījumu bez paraksta, kas tika nosūtīta uz Vašingtonu ar lūgumu palīdzēt iegrožot armiju, bet Augstākā tiesa sāka izmeklēšanu, vai šādas ziņas sūtīšanu apstiprinājis pats Zardari.

Izmeklēšanas laikā armijas komandieris ģenerālis Ašfaks Pervezs Kajani un Starpdienestu izlūkošanas direktorāta ( ISI) vadītājs ģenerālleitnants Ahmeds Šudža Paša paziņoja tiesai, ka vēstījums Vašingtonai bija daļa no sazvērestības pret armiju.

Šonedēļ Pakistānas premjerministrs Jusufs Raza Gilani intervijā Ķīnas laikrakstam atzina, ka Kajani un Paša tādējādi ir pārkāpuši konstitūciju. Interviju vēlāk pārpublicēja Pakistānas valsts ziņu aģentūra.

Armijas trešdien izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka šādas apsūdzības var radīt "ļoti nopietnus sarežģījumus ar potenciāli bēdīgām sekām visai valstij", nekomentējot detalizētāk.

Valdības amatpersona skaidroja, ka aizsardzības ministrs ģenerālleitnants Naīms Halids Lodhi tika atbrīvots no amata saistībā ar pārkāpumiem, sniedzot paziņojumus tiesai, iepriekš tos nesaskaņojot ar premjera biroju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!