Pakistānas prezidents Pervezs Mušarrafs ceturtdien apžēloja Pakistānas kodolprogrammas vadītāju Abdulu Kadīru Hanu, kurš atzinies, ka izpaudis slepenu kodoltehnoloģiju informāciju Irānai, Lībijai un Ziemeļkorejai.
Mušarrafs arī uzsvēra, ka nepieļaus Pakistānas kodolprogramas starptautisku uzraudzību.

"No viņa puses ir rakstists lūgums apžēlot, un no manas puses ir rakstisks paziņojums par apžēlošanu," preses konferencē teica Pakistānas prezidents.

Mušarrafs sacīja, ka Pakistāna nenodos ANO Starptautiskajai atomenerģētikas aģentūrai (IAEA) nekādus dokumentus un nepieļaus neatkarīgu izmeklēšanu vai Pakistānas kodolprogrammas nodošanu ANO pārraudzībā.

Trešdien Hans uzņēmās visu atbildību par kodoltehnoloģiju informācijas noplūdi un apgalvoja, ka valdība šajā lietā nav iesaistīta. Tomēr daudzi šaubās par to, vai Hans, nododot slepeno informāciju citu valstu aģentiem, varēja darboties viens.

Pakistānas ministru kabinets ceturtdien ieteica Mušarrafam apžēlot Hanu.

Pakistānas varas iestādes ir aizturējušas vismaz piecus zinātniekus un ierēdņus valsts galvenajā kodolobjektā, izmeklējot kodoltehnoloģiju nodošanu citām valstīm, ceturtdien paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

Vismaz pieci zinātnieki un ierēdņi, kas strādāja kodolobjektā "Khan Research Laboratories" (KRL), ir aizturēti uz trim mēnešiem atbilstoši drošības likumam. Hana aizturēto vidū nav.

Hans 1998. gadā izstrādāja Pakistānas atombumbu un kļuva par nacionālo varoni. Sestdien tika paziņots, ka prezidents atbrīvojis Hanu no sava īpašā padomnieka amata, lai veicinātu izmeklēšanu kodoltehnoloģiju izplatīšanas lietā. Kopš izmeklēšanas sākuma Hans tiek regulāri nopratināts.

66 gadus veco Hanu tur aizdomās par Pakistānas kodoltehnoloģiju informācijas nodošanu Irānai, Lībijai un Ziemeļkorejai astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā ar starptautiska kodoltehnoloģiju melnā tirgus starpniecību. Izmeklēšana tika sākta novembra beigās, kad ANO Starptautiskā atomenerģētikas aģentūra (IAEA) sāka noskaidrot saistību starp Pakistānas un Irānas kodolprogrammām, jo Irāna atzina, ka tā izmanto centrifūgas konstrukciju, kura ir identiska Pakistānā izmantotajai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!