Jaunais Lietuvas prezidents Rolands Pakss, kurš trešdien stājās valsts vadītāja amatā, jau piektdien dosies uz Afganistānu, lai apmeklētu tur dislocētos Lietuvas karavīrus, ziņo aģentūra AFP, atsaucoties uz anonīma Paksa palīga teikto.
Paksa preses atašejs Rosvalds Gorbačovs otrdien BNS sacīja, ka nevar informāciju par iespējamo Paksa braucienu uz Afganistānu nedz apstiprināt, nedz noliegt.

Lietuvas Aizsardzības ministrijas pārstāvji ir apstiprinājuši, ka uz Afganistānu dosies aizsardzības ministrs Lins Linkevičs. Plānots, ka Lietuvas delegācija uz Afganistānu izlidos piektdien un atgriezīsies sestdien vēlu vakarā. Ar Lietuvas gaisa spēka lidmašīnu kareivjiem Afganistānā tiks nogādātas dažādas nepieciešamas mantas un dāvanas no mājām.

BNS rīcībā ir informācija, ka Paksam, viņa padomniekam ārpolitikas jautājumos Alvīdam Medalinskam un Linkevičam, kā arī vēl vairākām personām ir izsniegtas iebraukšanas vīzas Afganistānā.

Apmeklēt Lietuvas kareivjus bija plānojis arī Valds Adamkus, kura termiņš Lietuvas prezidenta amatā noslēdzās otrdien. Taču viņa vizīte tika atlikta, kā tika oficiāli paziņots, pārāk lielās aizņemtības un "stāvokļa reģionā" dēļ.

2002.gada novembrī aptuveni 40 Lietuvas īpašo spēku karavīri ieradās Afganistānā, lai piedalītos ASV vadītajā pretterorisma kampaņā. Viņi ir dislocēti Bagramas kara aviācijas bāzē aptuveni 50 kilometru no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas, un viņu pienākumos ietilpst īpašā izlūkošana, objektu apsardze un citi uzdevumi.

Pirmie ārvalstu vadītāji, ar kuriem tiksies Pakss pēc stāšanās Lietuvas prezidenta amatā, būs Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis un Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. 7.martā Pakss plāno apmeklēt Poliju, bet vēlāk viņš ieradīsies vizītē Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!