Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Palau aicinājusi ASV bruņotos spēkus savā teritorijā būvēt militārās bāzes, lai pretotos Ķīnas ietekmei, raksta "The Guardian".

ASV aizsardzības sekretārs Marks Espers pagājušajā nedēļā apmeklēja Palau. Espers apsūdzējis Ķīnu par "ļaundabīgu ietekmi" un "destabilizējošām aktivitātēm" reģionā.

Palau prezidents Tomijs Remengeso juniors vēlāk atklājis, ka teicis Esperam, ka ASV bruņotie spēki ir aicināti būvēt militāros objektus nelielajā valstī. "Palau lūgums ASV militārpersonām joprojām ir vienkāršs - izveidojiet koplietošanas [militāros] objektus, pēc tam nāciet un regulāri tos izmantojiet," teikts prezidenta vēstulē.

Remengeso arī norādīja, ka ASV krasta apsardzes klātbūtne palīdzētu Palau patrulēt tās milzīgajā jūras teritorijā, kas aizņem okeāna zonu, kura ir Spānijas lielumā un kuru mazajai valstij ir grūti uzraudzīt.

Palau ir neatkarīga valsts, taču tai nav savas armijas, un ASV ir atbildīga par tās aizsardzību saskaņā ar brīvas apvienības līgumu. Šis līgums paredz, ka ASV armijai ir piekļuve salai, taču šobrīd amerikāņu karavīri nav dislocēti Palau.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!