Palestīniešu policija ceturtdienas rītā sašāva trīs cilvēkus Gazas pilsētā sadursmēs ar vairākiem simtiem demonstrantu, kuri neļāva policistiem apcietināt vienu no radikālā islāma grupējuma "Hamas" līderiem, paziņoja aculiecinieki.
Policija slēdza ielas ap "Hamas" politiskā līdera Abdulazīza al Rantisi māju. Tikmēr 300 līdz 400 demonstrantu, no kuriem daži bija bruņoti, izveidoja barjeru starp policistiem un Rantisi māju.

Kāda augsta "Hamas" amatpersona trešdien paziņoja, ka grupējums izsludina pārtraukumu pašnāvnieku teroristu rīkoto sprādzienu kampaņā pret Izraēlu.

Izraēlas slepenā dienesta "Shin Beth" vadītājs Avi Dihters trešdien tikās ar palestīniešu policijas priekšniekiem, lai apspriestu Izraēlas bruņoto spēku izvešanu no palestīniešu kontrolētās teritorijas, bet tikšanās beidzās ar neveiksmi.

Rantisi pa telefonu paziņoja AFP, ka viņš nepiekrīt arestam "pēc CIP un Izraēlas [slepenā dienesta] "Mossad" pavēles". Neilgi pēc šīs sarunas viņa telefons pārtrauca darboties.

Simtiem policistu atkāpās no Rantisi mājas, bet sadūrās ar niknu pūli tuvējā ielā un lietainās nakts laikā bija spiesti pārgrupēties trīs reizes.

Policija sašāva vienu demonstrantu kreisajā kājā, bet pārējie nolēma nevest ievainoto uz slimnīcu, baidoties no aresta. Pēc stundas ceturkšņa policija sašāva vēl divus cilvēkus, kas tika aizvesti uz slimnīcu.

Kad AFP izdevās atjaunot sakarus ar Rantisi, viņš sacīja: "Es sēžu mājās kopā ar savu ģimeni un tā noskatās palestīniešu policijas noziegumos."

Palestīniešu policija 5.decembrī mēģināja apcietināt "Hamas" garīgo līderi šeihu Ahmedu Jasinu, bet bija spiesta atkāpties pēc sadursmēm ar simtiem demonstrantu. No šajās sadursmēs gūtiem ievainojumiem nomira viens "Hamas" piekritējs.

Rantisi ir starp Palestīnas pašpārvaldes meklētajām personām, kopš ASV prezidents Džordžs Bušs 5.decembrī pieprasīja, lai Jasirs Arafats pildītu savus solījumus apcietināt palestīniešu kaujiniekus.

Rantisi ir pediatrs un lektors Islāma universitātē Gazas pilsētā, kā arī viens no kustības "Hamas" dibinātājiem. "Hamas" tika nodibināta 1987.gadā kā kustības "Musulmaņu brālība" atvase, un Rantisi ir bijis arī "Musulmaņu brālības" biedrs. Palestīnas pašpārvalde ir apcietinājusi Rantisi četras reizes, noturot viņu apcietinājumā pavisam 27 mēnešus.

Arafats starptautiska spiediena ietekmē vēršas pret "Hamas", apcietinot tās kaujiniekus un slēdzot birojus, skolas un citas ar šo kustību saistītās iestādes.

"Hamas" ir atbildīga par pašnāvnieku teroristu decembra sākumā sarīkotiem sprādzieniem Jeruzālemē un Haifā, kuros gāja bojā 26 cilvēki. "Hamas" kaujinieki arī sarīkoja uzbrukumu ebreju kolonistu autobusam Jordānas rietumkrastā pie Nāblusas pilsētas, kurā pagājušajā nedēļā tika nogalināti 10 izraēlieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!