Foto: AFP/Scanpix
Kādam Kīņas ierēdnim par vairāk nekā septiņu miljonu dolāru (3,67 miljoni latu) pieņemšanu kukuļos piespriests nāvessods ar soda izpildes atlikšanu uz diviem gadiem, atsaucoties uz Ķīnas tiesu interneta portālā publicēto informāciju, vēsta ārvalstu mediji.

Tiesa bijušo Dzjansji provinces valdības sekretāra vietnieku Vu Čžiminu atzina par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā un amata ļaunprātīgā izmantošanā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka apsūdzētais laika posmā no 2002. līdz 2011. gadam, strādājot dažādos amatos, kukuļos saņēmis vairāk nekā 7,5 miljonus dolāru (3,93 miljoni latu). Ierēdnis apmaiņā pret naudas atlīdzību palīdzējis maksātājus iekārtot darbā un realizēt dažādus projektus.

Tiesa lēmusi konfiscēt arī bijušā ierēdņa īpašumu. Saskaņā ar darbojošos praksi labas uzvedības gadījumā nāvessodu pēc divu gadu termiņa beigām var aizstāt ar mūža ieslodzījumu.

Korupcijas apkarošana ir viena no Ķīnas valdības prioritātēm. Pēdējos gados par nopietniem finansiāliem pārkāpumiem ilgs ieslodzījums un pat nāvessodi piespriesti desmitiem ierēdņu.

Viena no skaļākajām pēdējā laikā bijusi augsta ranga partijas līdera Bo Sjilaja lieta, kuras ietvaros par britu uzņēmēja slepkavību notiesāta politiķa sieva. Cietumsods piespriests arī bijušajam Čuncjinas policijas priekšniekam Vangam Lijunam, kurš slēpis nozieguma pēdas. Pašu Bo septembrī izslēdza no parlamenta, atņemot imunitāti pret kriminālvajāšanu. Viņš ir apsūdzēts varas ļaunprātīgā izmantošanā, kukuļņemšanā, partijas disciplīnas pārkāpumos un sagaidāms, ka politiķi nākotnē varētu tiesāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!