Teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" Ziemeļāfrikas valstu atzars uzņēmies atbildību par otrdien Alžīrijā notikušajiem sprādzieniem, ziņo televīzijas kanāls "Al Jazeera".
Televīzijas kanāls vēsta, ka grupējums, kas iepriekš bijis pazīstams kā "Salafistu grupa sludināšanai un cīņai" (GSPC), telefoniski saistoties ar "Al Jazeera" biroju Marokas galvaspilsētā Rabātā, uzņēmies atbildību par uzbrukumiem.

""Al Qaeda" organizācija Magriba islāma valstīs atbild par spridzināšanu Alžīrijā," vēsta "Al Jazeera".

Otrdienas rītā uz austrumiem no Alžīrijas galvaspilsētas Alžīras gandrīz vienlaikus eksplodēja septiņas bumbas, kā dēļ bojā gāja seši cilvēki.

Tie acīmredzami bija koordinēti uzbrukumi.

Pēc oficiāli neapstiprinātām ziņām, spridzekļi bija ievietoti automašīnās un aktivizēti ar tālvadības ierīcēm.

Islāmisti sāka bruņotus nemierus 1992.gadā, kad Alžīrijā tika anulēti parlamenta vēlēšanu rezultāti, kurās pārliecinošu uzvaru guva Radikālā islāma partija, tagad aizliegtā Islāma glābšanas fronte (FIS).

Kopš tā laika valstī risinās "nepieteikts karš" starp varas iestādēm un ekstrēmistu grupējumiem. Pēc oficiāliem datiem, asiņainā konflikta laikā Alžīrijā gājuši bojā jau aptuveni 200 000 cilvēku, tomēr pēdējo gadu laikā vardarbība ievērojami samazinājusies.

Bumerdesā un Tīzi Uzū bieži notiek sadursmes starp islāmistu nemierniekiem un drošības spēku karavīriem.

Otrdien sprādzieni bija pirmie kopš pagājušā gada 30.oktobrī sarīkotajām eksplozijām, kad pie diviem policijas iecirkņiem gandrīz vienlaikus sprāga kravas automašīnās ievietotas bumbas, kā dēļ bojā gāja trīs, bet tika ievainoti 24 cilvēki.

Pagājušā gada 10.decembrī bumba eksplodēja līdzās autobusam, kurā brauca naftas platformu strādnieki no ārvalstīm. Toreiz dzīvību zaudēja divi, bet ievainojumus guva astoņi cilvēki.

Arī par šo uzbrukumu atbildību uzņēmās ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītais Alžīrijas kaujinieku grupējums GSPC. Tas ir galvenais grupējums, kas cīnās par pilnīgu islāma varas ieviešanu.

Vairāki drošības dienestu analītiķi uzskata, ka GSPC vēlas no reģionālas kustības pārtapt par starptautisku kaujinieku grupējumu, kas būtu spējīgs veikt uzbrukumus gan Ziemeļāfrikas, gan Eiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!