Pagājušajā gadā aizsāktajās Turcijas un Armēnijas sarunās panākts progress, kas vistuvākajā laikā varētu novest pie diplomātisko attiecību izveidošanas līdz šim nedraudzīgo valstu starpā, ceturtdien pavēstīja Armēnijas ārlietu ministrs Edvards Nalbandjans.
"Sarunas turpinās, un ir manāms progress," sacīja ministrs. "Mēs uzskatām, ka varam panākt vienprātību un atrisināt šo jautājumu tuvākajā nākotnē."

Ar šiem komentāriem Nalbandjans nāca klajā Melnā jūras reģiona ekonomikas jautājumu konferences gaitā, kurā piedalījās arī Turcijas ārlietu ministrs Ali Babadžans.

Turcija 1993.gadā slēdza robežu ar Armēniju, tādējādi atbalstot sabiedroto Azerbaidžānu, kas tobrīd karoja ar Kalnu Karabahas armēņu separātistiem.

Turcijas un Armēnijas attiecību normalizēšanu līdz šim kavējis arī tas, ka abu valstu starpā nav vienprātības par smagajiem, gandrīz jau gadsimtu senajiem notikumiem, kad Osmaņu impērijā tika noslepkavoti tūkstošiem armēņu. Armēnijā un daudzās citās pasaules valstīs šo armēņu slaktiņu atzīst par osmaņu varasiestāžu īstenotu genocīdu.

Panākot diplomātisko attiecību izveidošanu ar Armēniju, Turcija cer nostiprināt savas pozīcijas sarunās par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!