Foto: LETA
Sikhisma reliģijas pārstāvis Harmans Sings, pārkāpjot reliģisko protokolu un noņemot savu turbānu, palīdzējis glābt piecus gadus veca zēna dzīvību, vēsta ārvalstu mediji.

Zēns bijis ceļā uz skolu, kad viņu notriekusi automašīna. Negadījums noticis Jaunzēlandē pie Singa mājas un vīrietis uzreiz steidzies palīga. Viņš noņēmis savu turbānu, lai paliktu to zem bērna asiņojošās galvas. Sikhu reliģijā turbāns ir teju kā daļa no ķermeņa, to nedrīkst noņemt publiskās vietās, jo, kā norādījis, kāds reliģijas pārstāvis, tas "ir kā sabiedrībā pakārties". Parasti sikhi turbānu noņem vien kad dodas vannā vai dušā, lai izmazgātu matus, vēsta izdevums "Daily Mail".

"Es redzēju, kā sieviete tur bērnu, kurš guļ uz zemes. Viņa galva asiņoja, un es atsēju savu turbānu un paliku to zem viņa galvas," notikušo atceras 22 gadu vecais Sings, "es nedomāju par turbānu. Es domāju par negadījumu un nospriedu "Viņam vajag kaut ko zem galvas, jo viņš asiņo". Tas ir mans pienākums - palīdzēt".

"Es domāju, ka ikviens būtu rīkojies tāpat," piebildis vīrietis.

Zēns guvis smagu galvas traumu un nogādāts slimnīcā. Vakar viņa stāvoklis bijis stabils.

Sings, tāpat kā citi negadījuma liecinieki palikuši ar zēnu līdz notikuma vietā ieradās mediķi.

Kāds cits nelaimes aculiecinieks pastāstījis: "Bija tik palīgu, cik bija, bet, tā kā pats esmu sikhs, zinu cik ļoti tiek respektēts turbāns. Cilvēki vienkārši to nenoņem – cilvēki tā dēļ ir gatavi mirt. [..] viņam bija vienalga, ka citi viņu redz ar neapsegtu galvu. Viņš vienkārši vēlējas palīdzēt mazajam zēnam."

Sings par savu rīcību saņēmis uzslavas gan no cilvēkiem uz ielas, gan, piemēram, sociālā tīkla "Facebook" lietotājiem, kuri slavē jauno vīrieti, jo viņš apstiprinājis cilvēcības pārākumu pār reliģiju. Viņš gan norāda, ka šāda uzmanība viņam šķiet krietni vien dīvaina un liek viņam justies neērti: "Tūkstošiem cilvēku teikuši: "Labi darīts". Taču es vienkārši darīju to, kas bija jādara un centos būt vienkāršs sabiedrības loceklis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!