Foto: Publicitātes foto

Par klasiku kļuvušajai spēlei "Tetris" piektdien, 6. jūnijā, apritēja 30 gadu jubileja. Šajā laikā ir pārdoti 170 miljoni spēles legālo versiju, taču tiek pieļauts, ka nelegālo versiju skaits varētu būt vēl daudzkārt lielāks.

Spēli "Tetris" 1984. gadā radīja Padomju Savienības Zinātņu akadēmijas pētnieks Aleksejs Pažitnovs. Viņš to izveidoja Padomju Savienībā izstrādātajai datoru platformai "Elektronika 60", un tā ātri kļuva populāra zinātnieku aprindās. Jau gadu vēlāk spēle tika pielāgota arī IBM PC platformām.

Kādā zinātnes sasniegumu šovā spēli "Tetris" pamanīja arī "Nintendo" datorspēļu izstrādātājs Henks Rodžers. "Sākumā domāju, ka spēle ir pārāk vienkārša, bet tad es atgriezos, lai uzspēlētu vēl, un tad vēlreiz. Sapratu, ka tur kaut kas ir - neviena spēle mani vēl tā nebija aizrāvusi," savulaik "The Guardian" teica Rodžers.

Spēle Rietumu pasaulē strauji kļuva populāra 1988. gadā, taču sākotnēji to ražoja un tās licences bez jebkāda legāla pamata pārdeva tālāk dažādas kompānijas, kurām pašām licencēs nepiederēja.

Tā kā vienīgās tiesības uz spēles izplatīšanu piederēja Padomju Savienībai, tā, lai cīnītos ar pirātismu, spēles licenci pārdeva kompānijām "Atari Games" un "Nintendo". Pēc savstarpējas tiesāšanās vienīgais spēles izplatītājs jau pavisam drīz bija tikai "Nintendo". Tieši Rodžers bija pārliecinājis "Nintendo" vadību iegādāties "Tetris" licenci, jo viņš uzstāja, ka "Mario pirks jaunieši un bērni, bet tetri pirks visi."

Tomēr pats spēles radītājs Pažitnovs pirmos ienākumus no spēles ieguva vien 1996. gadā, kad kopā ar Rodžeru dibināja "Tetris Company". Kopš tā laika kompānijai pieder visas tiesības uz pasaulē populārās spēles izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!