Pasaulē pirmais kosmosa tūrists, amerikānis Deniss Tito kopā ar diviem Krievijas kosmonautiem, Talgatu Musabajevu un Juriju Baturinu, pirmdien iegāja Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS).
Krievijas kosmosa kuģis "Sojuz TM-32" veiksmīgi savienojās ar SKS, kur tas plāno pavadīt visu nedēļu, informēja lidojumu vadības centrs Maskavā.

Savienošanās notika automātiskajā režīmā un tika pabeigta pulksten 10.57 pēc Latvijas laika.

Pēc savienošanās kosmonauti un Tito aptuveni pusotru stundu atradās bezsvara stāvoklī savienošanās lūkā.

"Ceļojums ir vienkārši lielisks! Es nezinu par kādu pielāgošanos viņi te runā. Es jau tagad esmu adaptējies. Es mīlu kosmosu," sajūsmā pavēstīja Tito.

Krievijas pilotējamais kosmosa kuģis "Sojuz TM-32" sestdien startēja no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā.

Šīs misijas galvenais uzdevums ir nogādāt SKS kosmosa kuģi "Sojuz TM" tā kuģa vietā, ar kuru pērnā gada novembrī stacijā ieradās pirmā ilgstošā ekspedīcija un kas līdz šim kalpoja kā stacijas glābšanas kuģis. Līdz ar to misija mājās atgriezīsies ar vecāko kosmosa kuģi "Sojuz".

Bijušais NASA raķešu zinātnieks un investīciju kompānijas "Wilshire Associates" īpašnieks, triju bērnu tēvs Tito maksā Krievijai 20 miljonus ASV dolāru (13 miljonus latu) par savu kosmosa ceļojumu, kļūdams par pirmo cilvēku, kas personīgi finansē lidojumu izplatījumā.

6.maija rītā kosmonauti kopā ar Tito plāno atgriezties uz Zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!