Foto: AFP/Scanpix

Spriedze Korejas pussalā šobrīd ir tik liela, ka kodolieroču izraisīta pasaules iznīcība ir ļoti tuvu, uzskata bijušais ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns.

Kimuns uzstājās Hārvarda Kenedija skolā Masačūsetsā, un viņš uzsvēra, ka jāturpina izdarīt spiediens uz Ziemeļkoreju, lai tā pārtrauktu raķešu un kodolizmēģinājumus.

"Pasaule tuvojas kodolieroču izraisītai iznīcībai. Tas ir biedējoši. Situācijas Korejas pussalā rada trauksmi. Līdz šim nekad vēl nav bijusi tik liela spriedze Korejas pussalā. Vismaz kopš Korejas kara tāda nav bijusi," Kimuna sacītais citēts portālā "euronews.com".

Kā zināms, Kimuns ANO ģenerālsekretāra amatā nostrādāja desmit gadus.

Jau vēstīts, ka 16. aprīlī Ziemeļkoreja aizvadīja neveiksmīgu ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Ziemeļkoreja kopš 2006. gada ir veikusi piecus kodolizmēģinājumus un turpina strādāt pie ballistiskajām raķetēm. Pietiekami mazas kodolgalviņas izstrāde reizē ar raķešu spēju dotu Phenjanai iespēju apdraudēt savus kaimiņus un citas valstis.

ASV prezidents Donalds Tramps ir piedraudējis ka "atrisinās Ziemeļkorejas problēmu". ASV vēstniece ANO pirmdien neizslēdza ASV triecienu pa Ziemeļkoreju, ja tā veiktu jaunu kodolizmēģinājumu. Tāpat Korejas pussalā ieradusies ASV atomzemūdene ar "Tomahawk" raķetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!