Foto: AFP/Scanpix

Pirmo reizi trīs gadu laikā Somālijas pirātiem izdevies veiksmīgi nolaupīt kādu kuģi, tas liek drošības iestādēm sākt bažīties par to, ka Somālijas pirātisms sāk uzņemt jaunus apgriezienus, vēsta portāls "Gulf Times".

Zvejas kuģis, kas nelegāli zvejoja Somālijas ūdeņos, tika nolaupīts šonedēļ, portālam pastāstīja Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības biroja pārstāvis Alans Kols.

Saskaņa ar biroja datiem, kopš 2012.gada Somālijas pirātiem nebija izdevies aplaupīt nevienu kuģi.

Somālijas pirāti savus uzbrukumus nereti attaisno ar vēlmi aizsargāt savus ūdeņos no nelegālās zvejniecības. Kols norāda, ka pēdējā laikā – kopš pirātu darbības samazināšanās – pie Somālijas fiksēti arvien vairāk nelegālu zvejas kuģu. Pirms daudziem gadiem tieši nelegālā zvejniecība bija Somālijas pirātisma aizsākšanās iemesls, atgādināja Kols.

Jau vēstīts, lai mazinātu Somālijas pirātismu, pirms dažiem gadiem militāru sadarbību uzsāka kopumā 80 valstis. Somālijas pirātu uzbrukumu apkarošanai tika atvēlēti septiņi miljardi dolāru gadā.

Pirātisms tradicionāli ir noziegums, kas veikts jūrā. Tie ir uzbrukumi, vardarbīga rīcība pret kuģi, uz tā esošām personām vai īpašumu, ar nolūku iegūt laupījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!