Foto: AFP/Scanpix

Francijas islāmists, kurš vasarā nogalināja savu priekšnieku un pienagloja pie gāzes fabrikas vārtiem nogrieztu viņa galvu, cietuma kamerā izdarījis pašnāvību, trešdien paziņoja cietumu pārvalde. Viņš esot pakāries, ziņo Cietuma pārvalde.

35 gadus vecais Jasins Salhi otrdienas vakarā pakārās pie kameras restēm piesietā elektrības vadā, liecina Flerī-Merožī cietuma Parīzes dienvidu piepilsētā pārvaldes sniegtā informācija.

Salhi jūnijā Francijas dienvidaustrumu pilsētā Iserē noslepkavoja vietējās transporta kompānijas menedžeri Ervē Kornaru, kura vadītajā uzņēmumā strādāja par šoferi-kurjeru. Upura galva bija pienaglota pie fabrikas vārtiem. Ap nogriezto galvu bija aplikti divi karogi - viens balts un viens melns - ar musulmaņu ticības apliecinājumu arābu valodā.

Salhi selfiju (pašbildi) ar nogriezto galvu nosūtīja pa mobilā telefona īsziņu sistēmu "WhatsApp" uz kādu numuru Ziemeļamerikā. Viņš ar vieglo automašīnu iebrauca fabrikas teritorijā Senkantēnas-Falavjē ciematā apmēram 40 kilometrus no Lionas un izraisīja eksploziju, kurā divi cilvēki tika ievainoti.

Vēlāk viņš tika aizturēts un palika apcietinājumā. Salhi tika ievietots vieninieka kamerā, bet netika uzskatīts, ka pastāv pašnāvības risks.

Salhi vienmēr noraidīja, ka slepkavībai ir reliģisks motīvs, sakot, ka viņam bijis personīgs strīds ar priekšnieku, tomēr prokuratūra apsūdzības izvirzīja par terorismu, kas saistīts ar islāmu.

Uzbrucējs, kurš jau agrāk bijis policijas redzeslokā 2005.un 2006.gadā savu sakaru ar salāfistiem dēļ, dzīvoja Lionas priekšpilsētā. Viņš bija Francijā dzimis šīs valsts pilsonis un precēts triju bērnu tēvs. Viņa tēvs ir alžīriešu izcelsmes, bet māte ir marokāņu izcelsmes.

Izlūkošanas dienesti viņam sekoja vairākus gadus, bet 2008.gadā izmeklēšanu neatjaunoja. 2013.gadā viņš atkal nonāca izlūkošanas dienestu redzeslokā, jo bija saistīts ar cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar radikālo islāmismu. Tolaik viņam bija bārda un tradicionāls Ziemeļāfrikas tērps džellaba.

Francijā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis pēc tam, kad islāmistu ekstrēmistu grupa 13.novembrī sarīkoja teroraktus Parīzē, kuros gāja bojā 130 cilvēku.

Pagājušajā nedēļā tika izjaukti džihādistu plāni sarīkot uzbrukumus Orleānas reģionā uz dienvidrietumiem no Parīzes, otrdien paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs. Vienlaikus valdība gatavo grozījumus konstitūcijā, lai paplašinātu policijas pilnvaras ārkārtas situācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!