Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien, 15. oktobrī, vismaz 30 cilvēki gājuši bojā pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā Irākas galvaspilsētā Bagdādē, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Tiek ziņots, ka uzbrukuma mērķis bija šiītu musulmaņi, kas ir arī lielākā daļā cietušo un bojā gājušo vidū. Sprādzienā ievainoti vismaz 60 cilvēki.

Pašnāvnieka sarīkotais sprādziens noticis Bagdādes pilsētas ziemeļu rajonā, kur tirgus placī novietotā teltī šiītu svētceļnieki piedalījušies sēru rituālā, pieminot 17. gadsimtā nogalināto pravieša Muhameda mazdēlu Husseinu.

Pagaidām neviens grupējums par notikušo nav uzņēmies atbildību, lai gan, kā atzīmē BBC, teroristu organizācija "Daesh" ("Islāma valsts") jau pagātnē sarīkojuši līdzīgus uzbrukumus.

Vēstīts, ka "Daesh" bieži par uzbrukuma mērķi izvēlas šiīti musulmaņus komerciālos rajonos, kā arī valdības un drošības spēku pārstāvjus.

ASV vadītās koalīcijas atbalstīties Irākas valdības spēki un šiītu kaujinieki cīnās par 2014. gada vasarā "Daesh" pārņemto valsts teritoriju atgūšanu. Operācijā ir izdevies gūt panākumus, taču drošības spēki nespēj novērst asiņainos teroraktus galvaspilsētā.

Tāpat terorakti palielina sektu spriedzi starp šiītiem un sunnītiem, tādā veidā palīdzot "Daesh" rekrutēt jaunus kaujiniekus.

Februārī Irākas spēki, centienos apturēt "Daesh" teroristu uzbrukumus, ap Bagdādi sāka būvēt sienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!