ASV samazinās karavīru un bāzu skaitu Eiropā, pārskatot savu spēku izvietojumu pasaulē, ceturtdien pavēstīja ASV valsts sekretārs Kolins Pauels.
Restrukturizācijas ietvaros ASV armija pārdislocēs karavīrus atpakaļ ASV teritorijā. Armija arī izpēta iespējas izmantot pagaidu objektus apmācībai un varētu vēlēties noslēgt līgumus par lidlauku izmantošanu, lai varētu daudz ātrāk reaģēt uz potenciālajām krīzēm, viņš sacīja.

"Ir svarīgi atcerēties, ka tā rezultātā samazināsies karavīru un bāzu skaits Eiropā," kopīgā preses konferencē ar jauno NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Shēferu pavēstīja Pauels.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds izvērtē, kā var tikt pārdislocēti ASV spēki, lai armija būtu spējīgāka reaģēt uz krīzēm, ASV turpinot karu pret terorismu.

Ramsfelds un citas aizsardzības amatpersonas neatklāj plānu detaļas, taču analītiķi paredz, ka galvenokārt tiks samazināta amerikāņu militārā klātbūtne Vācijā.

Pēc aukstā kara ASV samazināja savu militāro klātbūtni Eiropā par gandrīz 200 000 karavīru, no kuriem lielākā daļa bija izvietoti Vācijā. Kopš stāšanās amatā Ramsfelds mēģina armiju padarīt par ātrāku un iznīcinošāku spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!