Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Benedikts XVI savā tradicionālajā Jaungada misē pievērsies cilvēkekoloģijai, uzsverot, ka pastāv cieša saistība starp cilvēku spēju cienīt citam citu un saudzīgi izturēties pret dabu.

Pēc viņa teiktā, cilvēku savstarpēja cieņa un iecietība ir būtiska, lai nodrošinātu pasaulē mieru un vairotu kopējo ekoloģiskās atbildības sajūtu. "Ir jāinvestē tādā izglītībā, kuras mērķis ir ne vien nodot tālāk tehniskos un zinātniskos priekšstatus, bet arī veidot plašāku un dziļāku ekoloģisko atbildību, kas balstītos uz cieņu pret cilvēcību, pret cilvēka tiesībām un viņa pamatpienākumiem," sacījis Benedikts XVI.

"Ir svarīgi katram, pat ļoti jaunam, mācīt cienīt citus - arī tad, ja viņi ļoti atšķiras no mums, (..) - neatkarīgi no viņu ādas krāsas, tautības, valodas, reliģijas," pāvests uzsvēris misē, kas veltīta katoļu baznīcas Pasaules miera dienai.

Viņš atzinis, ka skolu klasēs aizvien biežāk sanāk kopā dažādu tautību bērni. "Viņu sejiņas aicina mūs kopt cilvēcības ideju - veidot ģimeni no ģimenēm un tautām," pāvests sacījis, mudinot cilvēkus paraudzīties citam uz citu "kā brāļiem no cilvēku dzimuma, nevis kā uz sāncenšiem vai ienaidniekiem".

"Visi sadomātie kara un vardarbības attaisnojumi izrādās neveiksmīgi", kad nākas saskarties ar "bada un slimību, sāpju un bezcerības izmocītām bērnu sejiņām", teicis Romas katoļu baznīcas vadītājs.

"Ir jānoliek visi ieroči, lai pasaule varētu iemantot lielāku pašcieņu," uzsvēris Benedikts XVI.

Lielu vērību savā svētrunā viņš veltījis arī vides problēmām. "Ja gribat vairot mieru, sargājiet visu radīto pasauli," pāvests norādījis, atsaucoties uz savu decembrī publiskoto vēstījumu, kas no šodienas tiks nolasīts katrā draudzē. "Kad cilvēce pati krīt negodā, tā nodara pāri arī savai videi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!