Ne vēlāk kā pēc desmit gadiem Igaunija var iegūt savā īpašumā ASV izstrādāto mazu atomelektrostaciju, trešdien vēsta delfi.ee.

Igaunijas enerģētikas uzņēmums "Eesti Energia" pievienojies pilnīgi jauna ceturtās paaudzes maza kodolreaktora IRIS (International Reactor Innovative and Secure) izstrādes procesam ASV.

Pēc "Eesti Energia" valdes locekļa Jurgena Ligi vārdiem, Igaunijā sava atomelektrostacija ar diviem IRIS tipa kodolreaktoriem būs jau 2019. gadā.

Kā apgalvo Ligi, uzņēmums cer, ka par kodolatkritumiem atbildību uzņemsies reaktora piegādātājs.

Tomēr pašlaik spēkā esošie starptautiskie kodolenerģētikas noteikumi neatļauj, lai tehnoloģijas un kodoldegvielas piegādātājs aizvestu arī kodolatkritumus. Par tiem jārūpējas pašam kodolenerģijas ražotājam.

Daži Igaunijas speciālisti gan uzskata, ka par prioritāti jāizvirza kodolenerģētikas un tās alternatīvu apspriešana sabiedrībā, jo cilvēkiem ir lielas bailes no kodolatkritumiem.

"Eesti Energia" kodolprojekta vadītājs Andress Trops savukārt norādīja, ka Igaunija "nekādā gadījumā nav zaudējusi interesi arī par Lietuvas atomelektrostacijas projektu," norādīja.

"Uzņēmums pievienojies IRIS izstrādes programmai, jo šī tehnoloģija mums rada interesi. Mūs interesē arī citu tipu reaktori," viņš teica.

IRIS projekts tika uzsākts 1999. gadā, piedaloties desmit valstīm, tai skaitā tādām vadošām kodolvalstīm kā ASV, Lielbritānija un Krievija. Projekta pamatmērķis ir droša un salīdzinoši lēta vienkāršas konstrukcijas reaktora radīšana. Pirmo IRIS reaktoru plānots pabeigt līdz 2015. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!